Praranda savo skonį ir maistinę vertę. Niekada nedėkite šių daržovių į šaldytuvą ()
Daug daržovių ir vaisių laikome šaldytuve, tačiau, pasirodo, kai kurių tokio tipo produktų taip laikyti nederėtų.

© Polina Tankilevitch (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/assorted-fruits-and-vegetables-in-refrigerator-4443442/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ne visos daržovės turi būti laikomos šaldytuve. Tačiau dauguma žmonių saugo visų rūšių maistą, tikėdamiesi, kad jis ilgiau išliks šviežias. Taip nutinka daugeliu atvejų, tačiau kai kurie vaisiai ir daržovės yra šios taisyklės išimtys.
Kokių daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve?
Ne visos daržovės mėgsta žemą temperatūrą. Tokio tipo produktus tikrai geriau laikyti daržovių krepšelyje, spintelėje ar sandėliuke. Svarbu tai, kad jų nereikėtų laikyti plastikiniame maišelyje – tada jie surenka drėgmę, todėl labai greitai genda.
Šių daržovių šaldytuve geriau nelaikyti:
- pomidorai ir baklažanai, nes praranda skonį ir kvapą,
- agurkai, cukinijos ir moliūgai, nes jie tampa minkšti ir vandeningi,
- svogūnai ir česnakai, nes jie greičiau supelija ir pūva.
|
Kalbant apie vaisius, bananų nereikėtų laikyti šaldytuve, nes esant žemesnei temperatūrai jie pajuoduoja, taip pat citrusinių vaisių, nes praranda skonį.
Šakninės daržovės – ar jas reikia šaldyti?
Šaldytuve pirmiausia turėtų būti lapinės daržovės ir visų rūšių uogos. Bet kaip su šakninėmis daržovėmis? Jas galima, bet nebūtina, laikyti šaldytuve. Burokėlius, morkas ar petražoles dažniausiai perkame iš anksto, todėl laikyti šias daržoves šaldytuve (jei nuspręsite taip laikyti, dėkite laisvai, t. y. be pakuotės) gali būti sunku, nes trūksta vietos. Geriau jas laikyti vėsioje ir sausoje patalpoje, pvz. sandėliuke. Šaldytuve negalima laikyti tik bulvių – optimali šių daržovių temperatūra yra apie 7 - 10 laipsnių šilumos.
Dažniausios klaidos laikant daržoves ir vaisius
Jei norite, kad daržovės ir vaisiai ilgiau išliktų švieži, be tinkamos temperatūros, jie turi būti tinkamai laikomi. Visų pirma, reikėtų visiškai vengti plastikinių maišelių, nes jie surenka drėgmę, todėl produktai greičiau genda.
Be to, bulvės ir svogūnai neturėtų būti laikomi kartu, nes jie greičiau supus.
Daržovių ir vaisių taip pat negalima plauti prieš dedant į šaldytuvą – geriau prieš pat naudojimą kruopščiai nuplauti. Obuoliai ir bananai išskiria etileno dujas, kurios pagreitina kitų vaisių ir daržovių gedimą, todėl juos reikėtų laikyti atskirai. Be to, gležnų daržovių negalima dėti po didesniu svoriu.