Kinija stato didžiausią pasaulyje radijo teleskopą  (6)

Kinijos Guidžou provincijoje pradėta radijo teleskopo, kuris jau vadinamas nauju inžinerijos pasaulio stebuklu, statyba. Tai bus didžiausias pasaulyje individualus, „monolitinis“ radijo teleskopas – „monolitinis“ ta prasme, kad visa jo įranga stūksos vienoje vietoje. Didžiausias sudėtinis, jungtinis radijo teleskopas pasaulyje, be abejo, bus po visą planetą išdėstytų radijo antenų tinklas SKA – „Square Kilometer Array“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

FAST iš pradžių buvo sumanytas kaip Kinijos indėlis į tarptautinį „Kvadratinio Kilometro Masyvo“ („Square Kilometer Array“) projektą. Šio jungtinio radijo teleskopo projektas, kaip neseniai rašėme, yra gerokai pasistūmėjęs pirmyn. Tačiau kinų inžinieriai nusprendė, jog verta statyti ir gigantišką atskirą teleskopą, tad šio projekto vykdymui žalią šviesą įžiebė 2006 m.

Oficialus naujojo kinų radijo teleskopo pavadinimas – Sferinis 500 metrų apertūros radijo teleskopas (FAST, Five-hundred-metre Aperture Spherical radio Telescope). Statybą planuojama užbaigti iki 2016 metų rugsėjo, praneša „New Scientist“. FAST bus didžiausias pasaulyje radijo teleskopas, atimsiantis laurus iš garsiosios Arecibo observatorijos (Puerto Rikas), kurios radijo teleskopo apertūra yra 305 m.

Guidžou provincijoje, kaip ir Arecibo miesto apylinkėse, yra daug karstinių įdubų, susiformavusių per daugelį metų vandeniui išplovus klinčių sluoksnius. Kinijos nacionalinės observatorijos mokslininkai, išnagrinėję šios vietovės palydovines nuotraukas, parinko 800 metrų skersmens įdubą, apsuptą kalnų ir esančią gana toli nuo galimų radijo trikdžių šaltinių, sakoma pranešime. Šioje įduboje prieš daugiau nei 90 metų buvo įsikūręs kaimas, kuriame gyveno 80 žmonių. Pradėjus statybą jie persikėlė gyventi į artimiausią miestą.

Nors naujojo radijo teleskopo projektuotojai rėmėsi Arecibo observatorijos pavyzdžiu, FAST kai kuriais požiūriais nuo jos labai skirsis. Pavyzdžiui, FAST antena, sudaryta iš 4 400 trikampių aliumininių skydelių (iš viso sveriančių apie 11 tūkst. tonų) galės savarankiškai fokusuoti signalą. Dėl to šiame radijo teleskope bus galima suformuoti parabolinį 300 m skersmens veidrodį ir jį naudoti bet kurioje 500 m teleskopo paviršiaus dalyje. Pasak mokslininkų, tai leis greitai pasirinkti stebėjimo objektus ir stebėti didesnį dangaus plotą.

Virš antenos bus pakabintas sufokusuoto signalo imtuvas, galėsiantis vienu metu tirti 19 skirtingų dangaus skliauto sričių įvairiuose radijo bangų diapazonuose. Arecibo radioteleskopas gali vienu metu tirti tik 7 dangaus sritis. FAST galės priiminėti 1 tūkst. šviesmečių spinduliu nuo Žemės esančių radijo šaltinių signalus.

Tarp numatytų FAST uždavinių yra pulsarų, supernovų liekanų stebėjimas, tamsiosios medžiagos tyrimai, neatrastų galaktikų paieškos bei daug kitų mokslinių problemų. Pranešama, kad FAST galės pažvelgti į 7 milijardų metų Visatos praeitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)