„Kiauliena – sveikiau nei manote. Kiaušiniai – apkaltini be reikalo. O kava...“ Kardiologas atskleidė, ką iš tikrųjų daro jūsų mėgstami produktai  (1)

Daugelis tų įsitikinimų buvo klaidingi.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Julia Filirovska (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-kebab-food-8250192/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelį metų tam tikri maisto produktai buvo laikomi kenksmingais širdies sveikatai, daugiausia dėl juose esančio riebalų ir cholesterolio kiekio. Tačiau, kaip pabrėžia Niujorko Sinajaus kalno ligoninės kardiologas daktaras Evanas Levine'as, nauji tyrimai rodo, kad daugelis tų įsitikinimų buvo klaidingi.

Kiaušiniai – apkaltini be reikalo

Daugelį metų kiaušiniai buvo laikomi produktu, galinčiu padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką dėl didelio cholesterolio kiekio tryniuose. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad daugumai žmonių su maistu gaunamas cholesterolis neturi reikšmingos įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje.

Neigiamą poveikį sveikatai gali turėti ne patys kiaušiniai, o su jais vartojami sotieji riebalai, pavyzdžiui, sviestas.

„Problema yra ne kiaušiniuose esantis cholesterolis, o sotieji riebalai, kuriuos kepenys paverčia cholesteroliu. Vartojant cholesterolį, kepenys gali gaminti jo mažiau“, – sakė daktaras Levine'as „Daily Mail“. 

Užuot kepus kiaušinius svieste, geriau juos ruošti alyvuogių aliejuje arba avokadų aliejuje, kurie suteikia sveikų riebalų rūgščių ir padeda padidinti „gerojo“ DTL cholesterolio kiekį.

Jūros gėrybės ir kiauliena – sveikiau nei manote

[Kuponai] Jei vairuojate automobilį – Jums to reikia! Puikios multimedijų sistemos už centus. Specialūs „Ranvee“ pasiūlymai
3186 4

Specialus rinkinukas

Nuolaidų kuponai

Labai ribotas kiekis

Sutvarkyti visi mokesčiai

Greitas ir saugus pristatymas

1) Portabili automobilinė multimedijos sistema (modelis - H505)

2) Portabili automobilinė multimedijos sistema (modelis - B5)

3) Portabili automobilinė multimedijos sistema (modelis - H508/H808D)

Išsamiau

Kaip ir kiaušiniai, vėžiagyviai, tokie kaip krevetės, krabai ir omarai, ilgą laiką buvo laikomi kenksmingais širdžiai dėl didelio cholesterolio kiekio. Tačiau tyrimai rodo, kad jie turi minimalų poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje, ypač lyginant su maisto produktais, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, raudona mėsa arba labai perdirbtais maisto produktais.

Kiauliena taip pat dažnai siejama su riebalais ir nesveika mityba, tačiau daktaras Levine'as pabrėžia, kad viskas priklauso nuo valgomos mėsos rūšies.

„Valgyti kiaulienos nugarinę nėra tas pats, kas valgyti šoninę ar dešrą. Liesos kiaulienos gabalai yra neriebus baltymų šaltinis, kuris gali būti sveikos mitybos dalis“, – aiškina kardiologas.

Kava – priešingai mitams, širdžiai nekenkia

 

Daugelį metų gydytojai perspėjo dėl nesaikingo kavos vartojimo, baimindamiesi jos poveikio aukštam kraujospūdžiui ir padidėjusiai širdies ir kraujagyslių ligų rizikai. Tačiau saikingas kavos vartojimas nėra susijęs su didesne hipertenzijos rizika, rodo nauji tyrimai.

13 ilgalaikių tyrimų, kuriuose dalyvavo beveik 315 000 žmonių, apžvalga neparodė reikšmingos koreliacijos tarp kavos vartojimo ir hipertenzijos rizikos.

„Net Amerikos širdies asociacija pripažįsta kavą kaip naudingą širdies sveikatai. Svarbiausia nedėti cukraus ar grietinėlės“, – pabrėžia daktaras Levine'as.

Juodoje kavoje yra vos kelios kalorijos ir joje nėra nesveikų riebalų, todėl tai daug geresnis pasirinkimas nei kavos su daug pieno ir saldžių sirupų.

Avokadas – sveiki riebalai vietoj nesveikų produktų

Avokadai jau seniai kritikuojami dėl didelio riebumo. Tačiau dabar žinoma, kad tai daugiausia sveiki mononesotieji riebalai, kurie gali padėti sumažinti „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį ir palaikyti širdies sveikatą.

 

2022 m. Amerikos širdies asociacijos žurnale paskelbtame tyrime dalyvavo daugiau nei 110 000 žmonių. Tyrimas parodė, kad suvalgius bent vieną avokadą per savaitę, koronarinės širdies ligos rizika sumažėja 21 proc.

„Sviesto, sūrio ar šoninės pakeitimas avokadu yra susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika“, – sako gydytojas Levine'as. 

Avokadai gali būti dedami į salotas, sumuštinius, kiaušinius arba kaip gyvulinių riebalų pakaitalas daugelyje patiekalų.

Požiūrio į dietą keitimas

Šiuolaikiniai mitybos įtakos širdies sveikatai tyrimai rodo, kad ne cholesterolio kiekis produktuose lemia jų kenksmingumą, o vartojamų riebalų kokybė ir perdirbimo laipsnis.

Kiaušiniai, jūros gėrybės, kava, liesa kiauliena ir avokadai, kurie daugelį metų turėjo prastą reputaciją, gali būti sveikos mitybos dalis. Svarbiausia vengti labai perdirbto maisto ir sočiųjų riebalų pertekliaus, o vietoj to rinktis visavertį maistą, kuriame gausu nesočiųjų riebalų, baltymų ir skaidulų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)