„Lavinos efektas“. Fizikai atskleidė, kodėl jūsų kava praranda skonį  ()

Amerikos mokslininkai nustatė, kad kava – tai ne tik pupelės ir vanduo, bet ir fizika.



© acekreations (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/coffee-beans-mug-cup-coffee-cup-1117933/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas parodė, jog net vandens pylimo aukštis bei srovės plotis ženkliai keičia kavos skonį. Tinkamai parinkta srovė gali padaryti gėrimą intensyvesnį, stipresnį ir tuo pačiu ekonomiškesnį.

Milijardai kilogramų kavos suvartojami kasmet visame pasaulyje, tačiau jos auginimas nėra paprastas – augalui reikia specifinio klimato, o dėl klimato kaitos kavos derliui kyla reali grėsmė.

Siekdami rasti būdų, kaip maksimaliai išnaudoti kavos tirščius, Pensilvanijos universiteto fizikai atliko įdomius eksperimentus. Jie išsiaiškino, kad arbatinukai su lenktu snapeliu sukuria platų ir stabilų vandens srautą, kuris leidžia išlaikyti optimalų pylimo aukštį.

Specialus Aliexpress rinkinukas vairuotojams. Fantastiškų kainų ir galimybių adapteriai ir multimedijos sistemos automobiliams. Ribotas kiekis
3925

Specialus rinkinukas

Labai ribotas kiekis

Sutvarkyti visi mokesčiai

Greitas ir saugus pristatymas

1) Portabili automobilinė multimedijos sistema (modelis - B5303)

2) „TUERBB CA02 2-in-1 Wireless CarPlay“ adapteris

3) „TUERBB CA03 Wireless CarPlay“ adapteris

Išsamiau

Toks pylimas sukuria „lavinos efektą“, kuris skatina aktyvią dalelių cirkuliaciją. Šis procesas padeda skysčiui geriau prasiskverbti per kavos sluoksnį, o tai reiškia efektyvesnį skonio ekstrakcijos procesą. Kai srovė per siaura – tokio efekto nebūna, o kava lieka silpnesnė.

Tyrimui atlikti buvo naudojamos skaidrios dalelės ir lazeris, kad mokslininkai galėtų stebėti kavos tirščių elgseną realiuoju laiku.

 

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad nors jų eksperimentai su kava jau baigti, dar lieka neištyrinėtų kintamųjų – kaip pavyzdžiui, malimo stambumo poveikis cheminėms reakcijoms užpilant.

Jie siūlo išbandyti procesus patiems – eksperimentai virtuvėje gali atskleisti daugiau, nei tikitės.

„Mokslas gyvena ir jūsų puodelyje“, – sako profesorius Arnoldas Mateissenas. „Neretai didžiausi atradimai nutinka ten, kur jų visai nesitiki.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()