Gydytojas prašo kasdien valgyti vieną produktą – vos keli šaukštai gali apsaugoti nuo širdies smūgio ()
Širdies smūgis yra viena dažniausių mirčių Jungtinėje karalystėje. Kas penkias minutes dėl to į ligoninė patenka naujas pacientas. Tačiau ekspertas tvirtina, kad „tinkamo maisto“ valgymas gali sumažinti šią riziką.

© Anna Tarazevich (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-bowl-with-food-5182123/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Endokrinologas Francisco Rosero „TikTok“ pasidalino savo įžvalgomis, kas gali padėti išvengti širdies priepuolių.
Mažo tankio lipoproteinai, paprastai vadinami „bloguoju cholesteroliu“, yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys, kuris yra susijęs su insulto ir širdies priepuolių tikimybe.
Tačiau cholesterolio kiekį gali pakeisti tinkamas maistas – jums į savo mitybą reikia įtraukti pupeles, lęšius, avinžirnius ir įvairius ankštinius augalus.
„Pateiksiu kelias priežastis, kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti daugiau pupelių ir lęšių, – savo įraše kalbėjo medikas. – Pirma, pupelių, lęšių, avinžirnių ar bet kokių ankštinių augalų vartojimas mažina blogąjį cholesterolį. Žinoma, tai reiškia, kad sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Antra, kai kurios pupelės padeda sumažinti gliukozės kiekį. Jose yra fermentų arba bioaktyvių komponentų, kurie slopina angliavandenius skaidantį fermentą, dėl kurio greičiau pakyla gliukozė. Tokiu būdu nepatirsime gliukozės ar insulino šuolių“, – pasakojo F. Rosero.
|
Gydytojas teigė, kad lęšiai gali turėti neįtikėtinai „galingą“ priešuždegiminį poveikį. Nauji įrodymai rodo, kad tai gali būti dėl didelio kiekio polifenolių, pagrindinio augalinio junginio, kiekio, rašo „Mirror“.
„Ar norite daugiau priežasčių valgyti pupeles ir lęšius? Jie tikrai būtini kasdieniame gyvenime. O kiek jų turėtume suvartoti? Labai paprasta: apie 60 g per dieną. Vartojant 400 g per savaitę, sumažėja širdies ir smegenų kraujagyslių ligų rizika.
Šešiasdešimt gramų prilygsta vienai porcijai kiekvieną dieną – pupelės, lęšiai, avinžirniai, balta žuvis, soja – bet kokie ankštiniai augalai. Valgykime juos kiekvieną dieną!“ – sakė F. Rosero.
Atlikus įvairius tyrimus buvo padaryta išvada, kad didelis kalio kiekis lęšiuose yra ypač naudingas širdies sveikatai ir gali užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms bei nutukimui.
„Palyginus su ankštiniais augalais, lęšiuose yra didžiausias krakmolo ir netirpių maistinių skaidulų kiekis bei didelis kiekis prebiotinių angliavandenių, kurie palaiko žarnyno mikrobiotą, o tai užkerta kelią storosios žarnos ligoms“, – teigė mokslininkai.
Lęšiai yra vieni iš pigių ankštinių augalų, juose yra mažesnis riebalų, natrio ir vitamino K kiekis, tačiau yra daug kalio.
„Healthline“ tyrimai parodė, kad lęšiai padeda sumažinti kraujospūdį. Danas Buettneris, 100-mečių žmonių tyrinėtojas, yra pasakęs: „Valgyk lęšius ir pasimatysime, kai tau bus 100 metų“, rašoma „La Nacion“ pranešime. Šie kuklūs ankštiniai augalai gerina širdies sveikatą, subalansuoja cukraus kiekį kraujyje ir suteikia sotumo bei energijos.