NASA teisme bando atgauti Mėnulyje naudotą kamerą  (11)

JAV vyriausybė į teismą padavė buvusį NASA astronautą, mėginusį aukcione parduoti kamerą, 1971 metų „Apollo 14“ misijoje naudotą Mėnuliui tirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Majamio federaliniam teismui pateiktame ieškinyje Edgaras Mitchellas kaltinamas neteisėtu kameros laikymu ir mėginimu parduoti ją dėl pelno. Pasak NASA atstovų, apie tokius neteisėtus veiksmus organizacija sužinojo kovo mėnesį, kai britų „Bonhams“ aukcionų namai paviešino žinutę, jog planuojamas tokios kameros pardavimas.

Aukcionų namų žinutėje kamera buvo aprašyta kaip „Kino kamera iš Mėnulio paviršiaus“ ir reklamuojama kaip viena iš dviejų kamerų iš „Apollo“ Mėnulio modulio „Antares“. Apraše teigta, kad ši prekė – iš piloto E. Mitchello kolekcijos. Prieš pardavimą ji įvertina 60–80 tūkst. JAV dolerių, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

1971 metų „Apollo 14“ misijos metu E. Mitchellas buvo Mėnulio modulio pilotas. Jis tapo šeštuoju žmogumi, pabuvojusiu Mėnulio paviršiuje. Tačiau pasaulyje astronautas žinomas ne tik dėl šios misijos, bet ir dėl skambių pareiškimų. Jau anksčiau jis buvo patekęs į žiniasklaidos akiratį, kai pareiškė tikįs nežemiškos gyvybės egzistavimu.

„Visa įranga, naudojama NASA operacijose, lieka NASA nuosavybe, nebent ji aiškiai atiduodama ar perleidžiama kitai šaliai“, – teigiama vyriausybės ieškinyje ir priduriama, kad NASA neturi jokių oficialių dokumentų, nurodančių, kad kamera atiduodama E. Mitchellui.

Vyriausybė tvirtina pakartotinai kreipusis į E. Mitchellą ir jo advokatą, prašydama kamerą grąžinti, tačiau atsako nesulaukė. E. Mitchello advokatas Donaldas Jacobsonas teigia, kad NASA vadovybė prieš 40 metų žinojo ir pritarė tam, kad kamera liktų E. Mitchellui.

„Objektai iš kelionių į Mėnulį buvo kaupiami, o vėliau dovanojami astronautams už pagalbą NASA misijose“, – aiškino D. Jacobsonas.

„Bonhams“ pranešė, kad kamerą panuota parduoti aukcione gegužę, tačiau tuomet NASA informavo apie kilusį ginčą. Aukcionų namai pašalino kamerą iš prekybos, „laukdama tolimesnių derybų tarp NASA ir konsignanto“.

Vyriausybė prašo teismo uždrausti E. Mitchellui parduoti kamerą, įpareigoti ją grąžinti ir konstatuoti, kad Jungtinėms valstijoms priklauso „išskirtinės nuosavybės teisės“ į prietaisą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: