Tai sveikiausia kava. Po 10 metų trukusių tyrimų mokslininkai neabejoja ()
Rezultatai pasirodė esą itin daug žadantys.

© Julius Schorzman, CC BY-SA 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_small_cup_of_coffee.JPG
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mokslininkai paskelbė revoliucinį verdiktą: jūsų kasdienis puodelis kavos yra galingas sveikų kepenų sąjungininkas! Nesvarbu, ar pasirinksite aromatingas pupeles, greitai tirpstančią kavą ar švelnią kavą be kofeino, šis populiarus gėrimas apsaugos jus nuo riebalinės kepenų ligos, rimtų ligų ir net kepenų vėžio.
Po daugiau nei dešimtmetį trukusių intensyvių tyrimų Sautamptono ir Edinburgo universitetų mokslininkai išanalizavo beveik 500 000 žmonių duomenis. Tikslas buvo nustatyti, kaip kavos vartojimas veikia sveikatą, ypač kepenų būklę. Šių stebėjimų rezultatai pasirodė esą itin daug žadantys. Žmonės, kurie geria kavą – nepriklausomai nuo jos rūšies – turėjo žymiai mažesnę šio organo ligų išsivystymo riziką.
|
Tyrime buvo atsižvelgta tiek į maltą, tiek į tirpią, tiek į kavą be kofeino. Įrodyta, kad kiekviena iš šių versijų turi apsauginį poveikį – padeda sumažinti lėtinės kepenų ligos, riebalinės kepenų ligos ir hepatocelulinės karcinomos riziką. Skirtumai tarp atskirų rūšių buvo nedideli, nors šiek tiek geresni rezultatai buvo pastebėti kavos iš maltų pupelių.
Tradicinės kavos mylėtojai turėjo net 61 procentais mažesnę mirties nuo kepenų ligų riziką, palyginti su tais, kurie negeria kavos. Be to, steatozės išsivystymo tikimybė sumažėjo 35 procentais, o vėžio rizika – net 34 procentais.
Nors mokslininkai nenustatė vienos konkrečios medžiagos, atsakingos už kavos sveikatą stiprinančias savybes, manoma, kad tai yra daugybės bioaktyviųjų junginių poveikio rezultatas. Kavoje, be kita ko, yra polifenolių, kurie pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu. Šios savybės gali padėti apsaugoti kepenų ląsteles nuo oksidacinio streso ir pažeidimų.
Svarbu tai, kad teigiamas poveikis neapsiriboja vien kofeino turinčia kava. Be kofeino pagaminta jo versija taip pat turi prevencinį poveikį, o tai reiškia, kad žmonės, kurie dėl sveikatos vengia kofeino, taip pat gali mėgautis jo teikiama nauda.
Tyrėjai teigia, kad kavos gėrimas gali būti veiksmingas ir paprastas būdas palaikyti visuomenės sveikatą, ypač šalyse, kuriose ribota prieiga prie sveikatos priežiūros. Kepenų ligų prevencija kasdien vartojant gėrimą gali būti veiksminga ir prieinama.
Optimalus kiekis yra 3–4 puodeliai per dieną. Ši dozė suteikia didžiausią naudą be neigiamo šalutinio poveikio rizikos. Svarbu tai, kad nebūtina griebtis brangių, išskirtinių mišinių – net ir įprasta tirpi kava gali turėti teigiamą poveikį organizmui. Tačiau svarbiausia nepersistengti su priedais – cukrumi ar grietinėle, kurie gali panaikinti teigiamą pačios kavos poveikį.