„Kaip pašalinti riebalus nuo pilvo – mokslininkai rado produktą numeris vienas“ ()
Idealus produkto pasirinkimas.

© Bru-nO (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/pinch-thick-belly-fat-overweight-4590161/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Visceraliniai riebalai yra riebalai, kurie kaupiasi giliai pilvo ertmėje aplink tokius organus kaip kepenys, kasa ir žarnos. Sumažėjus visceralinių riebalų kiekiui organizme, pagerėja sveikata, rašoma unian.net.
„Eating Well“ rašo, kad tam tikri maisto produktai gali padėti reguliuoti visceralinius riebalus ir palaikyti bendrą sveikatą. Skirtingai nuo po oda esančių riebalų, visceraliniai riebalai nėra matomi, todėl juos sunku aptikti. Per didelis visceralinių riebalų kiekis yra susijęs su padidėjusia kelių sunkių ligų, įskaitant širdies ligas, 2 tipo diabetą ir net kai kuriuos vėžio tipus, rizika.
Įrodymai patvirtina, kad pistacijų vartojimas gali būti susijęs su sumažėjusiu visceralinių riebalų kiekiu. Viename žurnale „Nutrients“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kai žmonės, turintys bent vieną metabolinio sindromo rizikos veiksnį, 16 savaičių užkandžiavo riešutais vietoj įprastų angliavandenių užkandžių, jie pastebėjo visceralinių riebalų kiekio pagerėjimą.
|
Keturios priežastys, kodėl mitybos specialistai rekomenduoja pistacijas kaip geriausią produktą dietai, kuria siekiama sumažinti visceralinius riebalus.
Daug sveikųjų riebalų
„Pistacijos yra geras sveikųjų riebalų, būtent nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios laikomos kardioprotektinėmis, šaltinis. Kita vertus, sotieji riebalai padidina širdies ir kraujagyslių problemų riziką ir gali sukelti visceralinių riebalų kaupimąsi“, – teigia dietologė Amanda Godman.
Pistacijose randami mononesotieji ir polinesotieji riebalai atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį kovojant su nesveikų riebalų kaupimusi. Mononesotieji riebalai padeda pagerinti lipidų profilį, mažindami MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir didindami DTL (gerojo) cholesterolio kiekį. Tai pagerina bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą, kuri yra glaudžiai susijusi su sveiko kūno svorio palaikymu ir pilvo riebalų mažinimu. Be to, šie riebalai padeda reguliuoti jautrumą insulinui, kuris yra pagrindinis veiksnys, padedantis išvengti visceralinių riebalų kaupimosi, nes nekontroliuojamas atsparumas insulinui gali sukelti riebalų kaupimąsi pilvo srityje.
Duomenys rodo, kad mononesočiųjų riebalų vartojimas vietoj sočiųjų riebalų yra susijęs ne tik su kūno riebalų kiekio sumažėjimu, bet ir su jų kaupimosi vietos pokyčiais. 2022 m. atlikto tyrimo duomenimis, žmonės, kurie laikėsi dietos, kurioje gausu sočiųjų riebalų, didžiąją dalį priaugtų riebalų pilvo srityje kaupė kaip visceralinius riebalus. Tie, kurie laikėsi dietos, kurioje gausu mononesočiųjų riebalų, numetė svorio ir nesikaupė visceralinių riebalų.
Sudėtyje yra baltymų
Maždaug 30 gramuose pistacijų yra apie 6 gramai baltymų, todėl jos yra vieni iš riešutų, kuriuose yra daugiausia baltymų. Baltymai vaidina svarbų vaidmenį riebalų deginime, nes jie padidina energijos sąnaudas dėl terminio maisto poveikio, o tai reiškia, kad organizmas sudegina daugiau kalorijų virškindamas ir metabolizuodamas baltymus nei riebalus ar angliavandenius. Be to, valgant daug baltymų turintį maistą, pavyzdžiui, pistacijas, galima išsaugoti liesą raumenų masę metant svorį, užtikrinant, kad jūsų kūnas teiktų pirmenybę visceralinių riebalų deginimui, o ne raumeniniam audiniui.
Žurnale „Gerontology“ paskelbti duomenys rodo, kad vyresnio amžiaus vyrams, vartojantiems daugiau baltymų, gali sumažėti visceralinių riebalų kiekis pilvo srityje.
Antioksidantų gausa
Antioksidantai atlieka svarbų vaidmenį kovojant su oksidaciniu stresu ir uždegimu, kurie yra susiję su visceralinių riebalų kaupimusi. Pistacijose esantys galingi antioksidantai yra liuteinas, beta karotenas ir polifenoliai. Šie junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus organizme, mažina ląstelių pažeidimus ir skatina bendrą medžiagų apykaitą. Tyrimai parodė, kad dietos, kuriose gausu antioksidantų, skatina geresnę riebalų apykaitą ir pagerina jautrumą insulinui, o tai yra būtina norint sumažinti visceralinius riebalus.
Žurnale „Nutrition Research“ paskelbti tyrimai rodo, kad antioksidacinė dieta gali būti naudinga kovojant su visceraliniu nutukimu.
Mažai kalorijų
„Pistacijos gali skatinti riebalų deginimą ir pagerinti medžiagų apykaitą dėl mažo kalorijų kiekio (160 kalorijų maždaug 30 gramų, palyginti su 180–200 kituose riešutuose)“, – sako dietologė Joanna Katz.
Šis balansas tarp didelio baltymų kiekio ir mažo kalorijų kiekio daro pistacijas idealiu pasirinkimu tiems, kurie nori sumažinti visceralinius riebalus.
Straipsnis yra tik informacinio pobūdžio. Prieš priimdami sprendimą, pasikonsultuokite su specialistu.