Netoli Antarktidos rasti didžiuliai povandeniniai ugnikalniai  (0)

Dvylika ugnikalnių, iš kurių bent keletas – aktyvūs, rasti lediniuose vandenyse netoli Antarktidos. Tai pirmas toks atradimas regione. Kai kurios viršūnės iš dugno kyla kone 3 kilometrus – beveik užtektinai, kad pasirodytų virš vandens, rašo „LiveScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai didelis ugnikalnis. Tai labai didelis ugnikalnis. Jei jis būtų sausumoje, būtų gana įsimintinas“, – sakė Philipas Leatas, vulkanologas iš „Britų Antarktidos tyrimų“ („British Antarctic Survey“) komandos, 2007 ir 2010 metais vadovavęs dugno žemėlapių sudarymui.

Dvylikos povandeninių ugnikalnių grandinė išsidėsčiusi piečiau Pietų Sandvičo salų – atokių, ledo dengiamų ugnikalnių, kurie iš Atlanto vandenyno pakilę pusiaukelėje tarp Pietų Amerikos ir Pietų Afrikos. Tai pirmas atvejis, kai tiek ugnikalnių kartu atrasta Antarktidos regione.

P. Leato teigimu, komanda buvo kiek nustebinta savo atradimo. „Žinojome, kad srityje yra kitų ugnikalnių, bet nesiekėme jų rasti. Mes tiesiog tyrėme didelę žemėlapiuose nepažymėtą teritoriją ir neįsivaizdavome, kas ten galėtų būti“, – sakė jis.

Kai kurių ugnikalnių viršūnes nuo vandens paviršiaus teskiria 50 metrų. Atradimas paremia pranešimą iš laivo, regione besilankiusio 1962 metais. Tuomet pranešta, kad turėjo prasiveržti koks nors povandeninis ugnikalnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)