Netikėta tiesa. Ši žuvis veikia kaip skydas nuo vėžio  ()

Tai viena vertingiausių parduodamų žuvų.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Luiz Henrique Mendes (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/selective-focus-of-fish-meal-26571174/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ant lietuvių stalų jis nėra labai įprastas, paltusas nusipelno kiekvieno, norinčio rūpintis savo sveikata ir imunitetu, dėmesio. Tai viena vertingiausių parduodamų žuvų – ne tik dėl savo skonio ir subtilios struktūros, bet ir visų pirma dėl sveikatą stiprinančių savybių. Ne veltui mitybos specialistai ją vadina „apsaugine žuvimi“ – paltuse esančios maistinės medžiagos gali veikti kaip natūralus skydas nuo daugelio ligų, įskaitant vėžį. Deja, ši unikali žuvis yra ganėtinai brangi.

Paltusas – gausybė organizmui naudingų maistinių medžiagų

Paltusas yra tikras maistinių medžiagų lobynas. Tiesiog pažiūrėkite į jo sudėtį, kad suprastumėte, kodėl jis laikomas viena sveikiausių jūrinių žuvų. Jame yra didelė omega-3 riebalų rūgščių dozė, kurios pasižymi įrodytomis priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Reguliariai vartojant maistą, kuriame gausu omega-3 riebalų rūgščių, galima sumažinti krūties, storosios žarnos ar prostatos vėžio riziką.

[EU+Kuponai] Skaniausi patiekalai akimirksniu. Tobulos elektrinės keptuvės namams ir verslui. Aukščiausia klasė ir stulbinama kaina (Video)
2784

Labai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Bet tai dar ne viskas. Paltusas taip pat suteikia B grupės vitaminų (įskaitant B6, B12 ir niaciną), taip pat vitaminų A ir D, kurie yra atsakingi už gerą odos būklę, tinkamą nervų sistemos veikimą ir imunitetą. Be to, yra sveikatai svarbių mineralų – fosforo, kalio ir seleno, kurie palaiko širdies, raumenų veiklą ir padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus.

Dėl didelio baltymų kiekio ir santykinai mažo riebalų kiekio paltusas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie stebi savo figūrą. Jis taip pat gali būti vertingas mitybos elementas, palaikantis kraujotakos sistemą – jis mažina „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį ir mažina aterosklerozės bei širdies priepuolių riziką.

Paltusas virtuvėje – skonis, kurį verta žinoti nepaisant kainos

 

Be jokios abejonės – paltusas yra brangi žuvis, dažnai kainuojanti iki 20 eurų už kilogramą. Tačiau dėl savo teigiamo poveikio sveikatai ir skonio kartais verta įveikti finansinį barjerą ir pasilepinti šia kulinarine prabanga. Jo mėsa minkšta, tanki, balta ir apdorojimo metu nesubyra. Jis labai skanus keptas keptuvėje ar orkaitėje, troškintas ar garintas.

Vis dėlto, renkantis šviežią paltusą, verta prisiminti keletą taisyklių. Jo mėsa turi būti elastinga, be spalvos pakitimų ir šiek tiek jūrinio kvapo. Šviežio paltuso akys išsipūtusios ir ryškios, o ne įdubusios. Geriausia filė bus tvirtos konsistencijos ir vienodos spalvos.

Kas neturėtų valgyti paltuso? Sveikatos apribojimai

 

Nepaisant daugybės privalumų, paltusas tinka ne visiems. Kadangi, kaip didelė plėšrioji žuvis, joje gali būti sunkiųjų metalų, ypač gyvsidabrio, pėdsakų, tam tikros žmonių grupės turėtų riboti jos vartojimą. Nėščios ir žindančios moterys turėtų būti ypač atsargios – jų organizmas gali perduoti kenksmingus junginius besivystančiam kūdikiui.

Žmonės, kenčiantys nuo inkstų ligų ir podagros, taip pat turėtų būti atsargūs. Purinai gali sustiprinti šių ligų simptomus. Taip pat geriau vengti šia žuvimi maitinti mažus vaikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()