14 įspūdingiausių pasaulio krioklių  (2)

Nedaugelis dalykų taip taikliai simbolizuoja laukinę gamtą kaip riaumojantys kriokliai. Keturiolikos iš gražiausių pasaulyje sąrašą sudarė „Mother Nature Network“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anchelio krioklys Tai aukščiausias krioklys pasaulyje, 979 metrus krintantis nuo Aujantepui statkalnio Venesueloje. Jis toks aukštas, kad didelė dalis vandens išgaruoja ir išsisklaido kaip migla dar prieš pasiekdamas srauto apačią. Kraujo kriokliai Šie šiurpoki kraujo raudonio kriokliai kliokia atokioje Antarktidoje. Jų spalvą lemia geležies oksido turintis sūrus vanduo, tačiau didžioji šių krioklių paslaptis – kas juose gyvena. Vandens pavyzdžiuose beveik nėra deguonies, tačiau surasta bent septyniolika skirtingų mikrobų, kurių gyvybės palaikymo mechanizmas – kaip niekieno kito Žemėje.

Ban Gioco kriokliai

Ties Kinijos ir Vietnamo siena laipteliais krintantys kriokliai dar gražesni tampa dėl puikaus peizažo fone. Nors jų aukštis – tik apie 30 metrų, vandens griausmas girdimas iš toli. Detifoso krioklys Šiaurinėje Islandijoje esantis didžiulis Detifoso krioklys pripažįstamas didžiausiu ir galingiausiu Europoje. Jis yra nacionaliniame parke ir lieka nenaudojamas kaip energijos šaltinis. Planai čia statyti hidroelektrinę buvo įvardyti kaip rizikingi. 100 metrų pločio ir 45 metrų aukščio krioklį maitina iš ledyno ištekanti upė. Goktos krioklys Šimtmečius žinomas vietiniams, likusiajam pasauliui šis krioklys buvo paslaptis iki 2005 metų, kai jį išvydo vokiečių tyrinėtojas Stefanas Ziemendorffas. Krintantis atokioje Amazonės provincijoje Peru, šis krioklys yra vienas iš aukščiausių pasaulyje. Nors iki galo ir tiksliai išmatuotas jis dar nėra, kai kuriais duomenimis, Goktos kriokliui skiriama trečioji arba ketvirtoji vieta. Apie šį krioklį sklando ne viena legenda. Teigiama, jog taip ilgai vietiniai apie jo buvimą nepasakojo, nes baiminosi Goktos vandenyse gyvenančios gražuolės šviesiaplaukės undinės prakeiksmo. Havasu krioklys Šniokščiantis per raudonas uolas ir sutekantis į turkio spalvos baseiną, šis krioklys yra vienas labiausiai fotografuojamų pasaulyje. Jis yra JAV, Didžiojo kanjono nacionaliniame parke. Krioklio vanduo krenta nuo 37 metrų aukščio vertikalios uolos. Igvasu krioklys Ant Argentinos ir Brazilijos sienos esantis Igvasu, anot legendos, atsirado, kai graži jauna moteris atsisakė tekėti už dievo ir pasirinko mirtingą mylimąjį. Abu įsimylėjėliai bandė bėgti kanoja, tačiau dievas įniršęs perkirto upę, pasmerkdamas juos amžinai kristi su vandeniu. Krioklys sudarytas iš 275 protakų, kurių aukštis siekia iki 80 metrų. Visos krioklių sistemos ilgis - 2,7 kilometro. Tarp atšakų – daugybė salų. Jogo krioklys 253 metrų aukščio krioklys Indijoje. Azijoje netrūksta iš aukščiau krintančių krioklių, tačiau šio srovė per visą aukštį yra nenutraukiama uolų ar kitų kliūčių. Gausiai lankomas turistų, įspūdingiausias - per musonų sezoną. Kajeturo krioklys Krioklys Pietų Amerikoje, centrinėje Gajanoje, ant Potaro upės, prasidedančios Pakaraimos kalnuose. Krioklio aukštis yra 226 metrai. Kajeturo tarpeklio ilgis - 8 kilometrai. Tai vienas iš nedaugelio krioklių pasaulyje, galintis pasigirti ir aukščiu, ir srovės stiprumu. Gulfoso krioklys Gulfoso krioklį Islandijoje išgraužė Hvitos, arba kitaip – Baltoji upė. Vanduo krinta 32 metrus į gilų ir siaurą kanjoną, čia dažnai galima išvysti vaivorykščių. Artinantis prie krioklio, dėl atitinkamo reljefo kyla įspūdis, jog upė ne sminga žemyn, o tiesiog pranyksta žemės paviršiuje.

Niagaros kriokliai

Vandeningiausias ir garsiausias krioklys Šiaurės Amerikoje yra Kanados ir JAV pasienyje, jis – svarbus elektros energijos šaltinis abiems šalims. Ožio sala krioklį dalina į dvi dalis: Kanados krioklį, per kurį prateka 95 proc. vandens kiekio (plotis – apie 800 metrų, aukštis – 48 metrai) ir Amerikos krioklį (plotis – apie 300 metrų, aukštis – 51 metras. Niagara krinta su didžiule jėga, todėl šį krioklį pamėgo ekstremalių pojūčių mėgėjai, su srove leidęsi statinėmis ar bandę Niagarą kirsti eidami ištemptu lynu.

Plitvicų kriokliai

Daugybė krioklių prie Plitvicų ežerų Kroatijoje kuria priešistorinį kraštovaizdį. Atrodo, jog vanduo krinta nuo kiekvienos briaunos, susirinkdamas krištolo skaidrumo ežeruose, kurie išsidėstę Kapelos kalnuose, sudarančiuose dalį Dinarų kalnų, 503–639 metrų aukštyje. Trou de Fer (Geležies duobės) kriokliai Tai vienas atokiausių ir puikiausių peizažų pasaulyje. Reunjono saloje, nutolusioje nuo Madagaskaro, vanduo krinta į didžiulį žalią kraterį. Iš viso suskaičiuojami šeši kriokliai Viktorijos krioklys

Tarp Zambijos ir Zimbabvės yra plačiausia krintančio vandens juosta pasaulyje. Pirmasis šiuos krioklius išvydęs europietis Davidas Livingstone'as vėliau rašė, jog „niekas negali įsivaizduoti vaizdo grožio, remdamasis tuo, ką matė Anglijoje. To niekada anksčiau nematė europiečio akys, tačiau praskrisdami regėjo angelai“.

Krioklys krenta iš 108 metrų aukščio ir driekiasi 1,7 kilometro. Jame gausu salelių, kurios vandenį dalija į daug mažų krioklių. Krioklį gaubia tirštas rūkas, o garsus šniokštimas girdimas maždaug 40 kilometrų spinduliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(11)
(0)
(10)

Komentarai (2)