Žmogaus smegenys pasiekė galimybių ribas?  (23)

Žmonija išrado peniciliną, erdvėlaivius, kompiuterius, dirbtinius žmogaus organus ir dar daugybę stebinančių dalykų. Kur dar nuves žmogaus intelektas? Mokslininkai į šį klausimą atsakytų – niekur.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai teigia, kad žmogaus smegenys pasiekė savo aukštumas ir mums tapti protingesniais neįmanoma fiziškai, rašo „Daily Mail“. Mokslininkai įsitikinę, kad smegenų veiklos rezultatų pagerinimui reikėtų neįprastai didelio kiekio energijos ir deguonies, kurio šiuo metu smegenims suteikti neįmanoma.

Kembridžo mokslininkai išanalizavo smegenų struktūrą ir nustatė, kiek energijos naudoja smegenų ląstelės.

Neurobiologijos profesorius Simonas Laughlinas teigia: „Išskirtinei smegenų veiklai reikia labai daug energijos. Energijos trūkumas rodo, kad smegenys negali veikti geriau nei iki tol“.

Kiti mokslininkai tikina, kad smegenų tinklas, jungiantis vienas smegenų sritis su kitomis, nebegali būti tobulesnis. Tyrinėtojai nustatė, kad protingiausi žmonės turi geriausiai išsivysčiusį smegenų jungčių tinklą, kur informacija iš vienos smegenų dalies į kitą keliauja labai greitai. Kad smegenys veiktų dar sparčiau, reikia papildomos energijos. Tačiau, mokslininkų teigimu, neįmanoma to pasiekti.

Galvos smegenų aktyvumą tyrinėjantis psichiatrijos profesorius Edas Bullmore´as nustatė, kad impulsai greičiau keliauja išsilavinusių žmonių smegenimis. „Didelė smegenų tinklo integracija yra susijusi su intelekto koeficientu“, – teigia mokslininkas.

Psichiatrijos specialistas iš Utrechto medicinos centro Martijnas van den Heuvelas teigė: „Smegenų pajėgumo didinimas pareikalautų neproporcingo energijos suvartojimo. Rizikinga spėti ateitį, tačiau aišku, kad, kalbant apie žmogaus intelekto augimą, kyla daug abejonių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Birutė Masaitytė
(2)
(1)
(1)

Komentarai (23)