„Jūsų mėgstamiausias „sveikas“ produktas. Kasmet apnuodija milijonus žmonių“ ()
Vienas rizikingiausių produktų.

© Sponchia (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/meal-salad-cucumbers-food-leaves-2834549/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Jūsų mėgstamiausias „sveikas“ maistas gali būti pavojingas.
Iš anksto nuplauti žalumynai, tokie populiarūs tarp vartotojų dėl savo patogumo ir „sveikos išvaizdos“, iš tikrųjų yra pavojingi jūsų sveikatai: jie gali sukelti rimtą apsinuodijimą maistu, „HuffPost“ sakė maisto saugos ekspertas Darinas Detwileris, paminėdamas daugybę šių produktų sukeltų infekcijų atvejų.
|
Šiaurės rytų universiteto (JAV) profesorius pabrėžia, kad nuplauti ir supakuoti žalumynų mišiniai išlieka vienu rizikingiausių produktų prekybos centrų lentynose. Salotų mišiniai iš skirtingų ūkių dažnai maišomi, perdirbami kartu, plaunami tik vieną kartą ir parduodami tūkstančiams vartotojų. Tuo pačiu metu žalumynuose gali būti E. coli, Salmonella ir Listeria – bakterijų, kurios sukelia ūmų apsinuodijimą maistu.
Remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, vien 2024 m. lapiniai žalumynai sukėlė daugiau nei 2 milijonus maistu plintančių ligų atvejų, tai sudaro beveik 10 % visų praneštų atvejų.
Kaip apsisaugoti?
Rinkitės visas salotų gūžes arba birius žalumynus – juos lengviau nuplauti.
Venkite pakuočių su drėgnais arba nuvytusiais lapais.
Suvartokite žalumynus per dvi dienas nuo atidarymo, laikykite vėsioje temperatūroje.
Prieš liesdami visada nusiplaukite rankas ir paviršius.