Tyrimas: vanduo teka ir -130 laipsnių šaltyje  (9)

Umea universiteto (Švedija) fizikams eksperimento metu pavyko didelio slėgio sąlygomis priversti tekėti vandenį –130 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje, pranešė „Alphagalileo.org".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimento metu sudarytas slėgis 10000 kartų viršijo normalų Žemės atmosferos slėgį jos paviršiuje. Pasak Švedijos mokslininkų, šio eksperimento rezultatai leidžia geriau suprasti kai kurias anomalias vandens savybes. Pavyzdžiui, anksčiau buvo iškelta prielaida, kad žemose temperatūrose vanduo turi dvi skysto būvio fazes. Umea universiteto fiziko Oves Anderssono teigimu, šio eksperimento metu jam pavyko aptikti vieną iš jų.

Tyrimo rezultatai paskelbti PNAS.org svetainėje.

Be to, pasiekti rezultatai leidžia manyti, kad skystas vanduo gali egzistuoti ir kitose planetose, kuriose dėl itin žemos temperatūros ir labai didelio slėgio tokia galimybė buvo neįsivaizduojama.

Atšaldyti vandenį taip, kad jis ir toliau išliktų takus, yra labai sunku. O. Anderssonui tai padaryti pavyko naudojant aukštą slėgį: jis suardė kristalizuoto ledo molekulinę struktūrą ir pavertė jį amorfiniu ledu. Po to padidinus temperatūrą toks ledas virto „lėtu vandeniu“, kurio tankis 35 proc. viršijo vandens tankį normaliomis sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: CyberSecurity
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)