[Patarimas] Ar tiesa, kad „kava su pienu yra kenksmingesnė nei juoda“ – prisiminkite visam gyvenimui ()
Gali sumažėti kalcio kiekis.
.jpg)
© cyclonebill from Copenhagen, Denmark, CC BY-SA 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caffe_latte_(6064969604).jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Aromatinga latte arba subtilus kapučinas daugeliui tapo neatsiejama ryto dalimi, savotišku dienos pradžios ritualu.
Tačiau kiek saugus mūsų organizmui yra kavos ir pieno derinys? Ar jis kenkia sveikatai? Dėl šio klausimo vis dar diskutuojama.
Pagrindinis kavos su pienu priešininkų argumentas yra kavoje esančių taninų sąveika su kalciu iš pieno. Taninai iš tikrųjų gali surišti kai kuriuos mineralus, įskaitant kalcį, o tai teoriškai gali apsunkinti jo įsisavinimą. Mitybos specialistai teigia, kad reguliariai geriant kavą su pienu, gali sumažėti kalcio kiekis, kurį organizmas gauna iš pieno produktų. Tai yra, yra tikimybė, kad iš kavos su pienu bus absorbuojama mažiau kalcio nei tiesiog išgėrus stiklinę pieno.
|
Tačiau iš karto neatsisakykite mėgstamo gėrimo! Pirma, sumažėjęs įsisavinimas nereiškia, kad kalcis visai neįsisavinamas. Dalis šio svarbaus mineralo vis tiek pateks į organizmą. Antra, pienas nėra vienintelis kalcio šaltinis. Jo gausu kietuosiuose sūriuose, konservuotoje žuvyje su kaulais (pavyzdžiui, sardinėse), ankštiniuose augaluose (pupelėse, žirniuose, avinžirniuose, lęšiuose) ir lapinėse žaliose daržovėse (špinatuose, brokoliuose, kopūstuose).
Jei valgysite įvairų ir subalansuotą maistą, galite lengvai papildyti nedidelį kalcio praradimą, susijusį dėl kavos su pienu gėrimo. Svarbiau yra bendras kalcio kiekis, kurį gaunate per dieną, o ne jo įsisavinimas iš vieno gėrimo.
Todėl teiginiai, kad kava su pienu kelia rimtą grėsmę sveikatai, neturi tvirto mokslinio pagrindo.
Taip, kavoje esantys taninai gali šiek tiek sumažinti kalcio įsisavinimą, tačiau tai nėra kritiškai svarbu, ypač jei stebite savo mitybą ir gaunate pakankamai kalcio iš kitų maisto produktų. Saikingas kavos su pienu vartojimas nepakenks, jei valgysite maistą, kuriame gausu kalcio.
Taip pat svarbu atsižvelgti į tai, kiek kavos išgeriate per dieną. Ekspertai rekomenduoja ne daugiau kaip 3–4 puodelius per dieną. Be to, verta stebėti į gėrimą dedamo cukraus kiekį, nes cukrus yra „tuščių“ kalorijų šaltinis, kurios neatneša naudos sveikatai.
Vietoj cukraus galite naudoti natūralius saldiklius, tokius kaip stevija ar eritritolis, tačiau juos taip pat reikėtų vartoti saikingai. Per didelis saldiklių kiekis gali neigiamai paveikti virškinimą ir bendrą sveikatą.
Apibendrinant, nereikėtų atsisakyti rytinės latte ar kapučino dėl nepagrįstų baimių. Saikingas kavos su pienu vartojimas kaip sveikos ir subalansuotos mitybos dalis nekelia rimto pavojaus jūsų sveikatai.
Svarbiausia – subalansuota mityba, aprūpinanti organizmą visais reikalingais vitaminais ir mineralais iš įvairių maisto produktų, taip pat sveikas gyvenimo būdas, apimantis reguliarę mankštą ir pakankamą miegą.
Mėgaukitės mėgstamu gėrimu, tačiau vadovaukitės saiku ir sveiku protu. Svarbu įsiklausyti į savo kūną ir koreguoti mitybą pagal individualius poreikius.