Net neįtarėte. Visą gyvenimą daržoves ir vaisius valgėte neteisingai ()
Taip valgydami daržoves ir vaisius, nepasisavinate dalies vitaminų.

© Magova G (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/four-red-apple-fruits-1131079/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Daugelis iš mūsų įpratę kruopščiai nulupti kone visas daržoves, net ir agurkus, ypač jei jų odelė kartoka. Su vaisiais elgiamės laisviau, tačiau dažnai nežinome, ar tikrai saugu ir verta valgyti juos su žievele, siekiant gauti maksimalią naudą sveikatai. Pasigilinkime, kodėl kai kuriuos vaisius ir daržoves verta valgyti nenuluptus.
Persikai: nauda, slypinti žievelėje
Persikai yra puikus pasirinkimas norintiems sulieknėti. Juose gausu natūralaus antioksidanto – chlorogeno rūgšties, kuri padeda išvengti riebalų kaupimosi kepenyse, lėtina svorio augimą ir mažina diabeto riziką. Įdomu tai, kad didžiausia šios medžiagos koncentracija yra persikų žievelėje. Nulupdami persiką, perpus sumažiname jo naudingumą.
Kada verta lupti?
Vienintelės priežastys, kodėl galbūt norėsite nulupti persiką, yra susijusios su skoniu ir higiena. Kai kuriems žmonėms tiesiog nepatinka persiko žievelės skonis, o kartais sunku kokybiškai nuplauti nešvarumus, kurie vėliau gali dirginti dantis.
Agurkai: ląstelienos ir vitaminų šaltinis
|
Agurkų žievelėje yra rekordiškai daug skaidulinių medžiagų, kalio, beta karoteno ir kitų maistinių medžiagų. Lupdami agurkus, mes netenkame dalies šių vitaminų. Reguliarus agurkų vartojimas su žievele gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo ir sumažinti kraujo krešulių riziką. Be to, agurkų žievelė gerina regėjimą ir stiprina kaulus.
Papildoma nauda: agurkas su odele virškinamas apie 2 valandas, suteikdamas ilgesnį sotumo jausmą, o be odelės – vos 20 minučių, po kurių vėl greitai pajusite alkį.
Slyvos: žarnyno ir kraujospūdžio draugas
Slyvose gausu skaidulų ir vitamino C, be to, jos pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Šis vaisius gerai žinomas dėl savo „laisvinančio“ poveikio, teigiamai veikiančio žarnyną, jei neviršijamos rekomenduojamos vartojimo normos.
Svarbu: slyvos yra tikras išsigelbėjimas žmonėms, kenčiantiems nuo hipertenzijos, nes gali padėti sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Baklažanai: kur slypi visa nauda?
Jei esate įpratę lupti baklažanus, žinokite, kad tokiu atveju jūsų organizmas gauna tik vandenį, esantį minkštime. Visos naudingiausios medžiagos – skaidulos, flavonoidai ir magnis – slypi baklažano žievelėje. Valgydami baklažanus su žievele, sumažinsite uždegimo riziką organizme ir cholesterolio kiekį.
Patarimas: norėdami išvengti kartumo, rinkitės baklažanus su lygia odele – nelygi žievelė gali reikšti, kad daržovė sena ir karti.
Obuoliai: kietumas atperkamas nauda
Kai kurie žmonės obuolius lupa dėl kietos ar karčios žievelės, kuri gali įstrigti dantyse. Taip pat neretai baiminamasi pesticidų, kuriais apdorojami vaisiai. Vis dėlto, obuolių žievelėje yra netirpių skaidulų, vitamino C, vitamino A ir kvercetino – medžiagos, padedančios kovoti su širdies ligomis ir alergijomis.
Mitybos specialistų patarimas: kasdien suvalgius vieną obuolį, pakanka normalizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kiviai: ar visada galima valgyti su žievele?
Egzistuoja nuomonė, kad nuolat valgant kivius su žievele, galima „užsidirbti“ dermatitą ir virškinimo trakto sutrikimų. Tai įmanoma, jei suvalgysite daugiau nei vieną kivį per dieną. Tačiau neviršijant dozės, problemų nekils.
Kiviai su žievele yra labai naudingi – juose gausu vitamino C ir kalio, kurie ypač svarbūs kenčiantiems nuo dažno vidurių užkietėjimo. Kivio odelėje taip pat yra pakankamai skaidulinių medžiagų, būtinų siekiant išvengti diabeto ir širdies ligų.
Mangai: tropinė nauda su žievele ar be jos
Mangai paprastai valgomi su žievele arba be jos – nepriklausomai nuo pasirinkto būdo, šis atogrąžų vaisius yra labai naudingas. Jame gausu B, A, E, K grupės vitaminų, beta karotino, kalio, magnio ir mangano. Mangą galima valgyti ir su žievele, kurioje taip pat gausu žmogui reikalingų medžiagų, tačiau verta būti atsargiems ir atidžiai nuplauti vaisių.
Apibendrinant, prieš lupanant daržoves ir vaisius, verta pagalvoti apie tai, kiek naudos galime prarasti. Natūralioje odelėje dažnai slypi didelė dalis vertingiausių maistinių medžiagų, kurios prisideda prie mūsų geresnės savijautos ir sveikatos. Žinoma, svarbu kruopščiai nuplauti visus vaisius ir daržoves, kad pašalintumėte nešvarumus ir galimus pesticidų likučius.