Prie Oregono krantų išsiveržė povandeninis ugnikalnis (Video)  (1)

Netoli Oregono pakrantės išsiveržė povandeninis ugnikalnis Axial Seamount, iš kurio ištekėjusi lava nuklojo ne mažiau kaip dviejų kvadratinių kilometrų plotą. Pastaruosius 13 metų ugnikalnį stebėję mokslininkai prognozavo, kad jis išsiverš iki 2014-ųjų. Nors povandeninių išsiveržimų dinamika ne visada analogiška sausumos ugnikalnių išsiveržimams, mokslininkai džiūgauja, jog pagaliau pavyko teisingai numatyti povandeninio ugnikalnio išsiveržimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už 400 km nuo Oregono pakrantės esantis Axial Seamount yra vienas iš aktyviausių ir labiausiai tyrinėjamų povandeninių ugnikalnių pasaulyje. Prieš tai jis buvo išsiveržęs 1998 m., ir nuo to laiko mokslininkai jį nuolat stebėjo, naudodami jūros dugno slėgio jutiklius ir fiksuodami vertikalius judesius visame regione.

Tai, kad ugnikalnis išsiveržė dar kartą, mokslininkai sužinojo liepos 28 d., eilinės povandeninio ugnikalnio tyrimo ekspedicijos metu. Pasitelkę nuotolinio valdymo savaeigį robotą, jūros dugne jie aptiko naują lavos sluoksnį, kurio prieš metus nebuvo.

Tyrėjai informavo, jog ateinančius kelerius metus jie stebės magmos kilimo lygį ir mėgins numatyti kitą išsiveržimą.

Vaizdo siužetas 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)