Dėl šių mėgstamų pusryčių žmonės miršta vis jaunesni, padidėja demencijos bei vėžio rizika ()
Tyrimų duomenimis, daugelio mėgstamas maistas gali ne tik padidinti riziką mirti jaunesniam, bet ir sukelti daugybę mirtinų ligų. Reguliariai valgant šį maistą, gali padidėti demencijos, širdies ligų ir net vėžio išsivystymo tikimybė.

© Valeria Boltneva (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/cooked-food-on-table-1833336/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Koks tai maistas? Tai - perdirbta mėsa. Tai bet kokia rūkyta, brandinta, sūdyta arba konservantų gausi mėsa.
Pavojų sveikatai kelia tokie produktai, kaip kumpis, dešrainiai, mėsos gaminiai ir, žinoma, pusryčiams neretai mėgstama šoninė ir dešrelės.
Vieno tyrimo, kuriame dalyvavo pusė milijono žmonių ir kuris 2013 m. buvo paskelbtas žurnale „BMC Medicine“, išvados kelia nerimą. Teigiama, kad mityba, kurioje gausu perdirbtos mėsos, yra susijusi su ankstyva mirtimi.
Tai taip pat buvo siejama su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio rizika. Tyrėjai teigė, kad druska ir cheminės medžiagos, naudojamos mėsai konservuoti, gali pakenkti sveikatai.
|
Per 13 metų laikotarpį mirė vienas iš 17 dalyvių. Buvo apskaičiuota, kad tiems, kurie per dieną suvartodavo daugiau nei 160 g perdirbtos mėsos (dvi dešreles ir gabalėlį šoninės) grėsė net 44 proc. didesnė tikimybė numirti nei tiems, kurie suvalgydavo apie 20 g.
Tyrimas taip pat parodė, kad žmonės, kurie valgė daug perdirbtos mėsos, skundėsi nutukimu. Perdirbta mėsa taip pat kenkė sveikatai.
Kaip rašo express.co.uk, nebuvo įrodyta, kad liesos mėsos, tokios kaip vištiena ir kalakutiena, valgymas turi tokį patį poveikį.
Tyrimo autoriai rašė: „Pastebėtas reikšmingas ryšys tarp perdirbtos mėsos vartojimo ir širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir „kitų mirties priežasčių“. Paukštienos vartojimas nebuvo susijęs su mirtingumu dėl visų priežasčių.
Mūsų analizės rezultatai patvirtina ryšį tarp perdirbtos mėsos vartojimo ir mirtingumo, ypač dėl širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat ir dėl vėžio.“
Jų išvadas patvirtina Edinburgo universiteto komandos atlikti tyrimai. Tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „The Lancet Planetary Health“, jie nustatė, kad norint pamatyti reikšmingus rezultatus, pakako 30 proc. sumažinti perdirbtos mėsos suvartojimą.
Tyrimai taip pat parodė, kad perdirbtos raudonos mėsos valgymas gali padidinti demencijos riziką.
Šiais metais žurnale „Neurology“ paskelbtame straipsnyje teigiama, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo daugiau nei ketvirtadalį porcijos perdirbtos raudonos mėsos, turi net 13 proc. didesnę riziką susirgti demencija, palyginti su tais, kurie jos valgo mažiau.
Pasak Britų širdies fondo, dabartinės rekomendacijos Jungtinei Karalystei siekia apriboti raudonos ir perdirbtos mėsos suvartojimą iki 70 g ar mažiau per dieną.