„Kaip sumažinti cholesterolio kiekį. Mitybos specialistai įvardija vaisių Nr. 1“ ()
Susijęs su beveik visomis kūno sistemomis.

© diapicard (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/fruits-fresh-basket-fresh-fruits-1114060/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Vaisiai, nepaisant to, kad juose yra cukraus, yra vieni sveikiausių maisto produktų dėl juose esančių vitaminų, mineralų ir skaidulų. Apie tai rašo „Eatingwell“.
Jei jūsų tikslas yra sumažinti cholesterolio kiekį, verta į savo mitybą įtraukti daugiau vaisių, ypač obuolių. „Eatingwell“ nagrinėja, kodėl obuoliai yra geriausias vaisius siekiant šio tikslo.
1. Obuoliuose gausu tirpių skaidulų
Obuoliai išlieka ne be reikalo išlieka vienu populiariausių vaisių. Vienas iš pagrindinių veiksnių, obuoliuose padedančių jiems mažinti cholesterolio kiekį, yra tirpių skaidulų kiekis.
„Obuoliuose yra pektino – tirpių skaidulų rūšies, kuri padeda mažinti cholesterolio kiekį, prisijungdama prie jo ir tulžies rūgščių virškinimo sistemoje. Tai neleidžia joms įsisavinti ir skatina jų pašalinimą“, – sako dietologė ir kardiologė Michelle Rutenschtein.
|
Viename vidutinio dydžio obuolyje su odele yra beveik 4 gramai maistinių skaidulų, tai yra apie 15 procentų jūsų dienos normos. Šiuose vaisiuose esančios tirpios skaidulos padeda sumažinti MTL, arba „blogojo“, cholesterolio kiekį. Nedidelis tyrimas parodė, kad dalyviai, kurių cholesterolio kiekis didelis ir kurie per dieną suvalgydavo du obuolius, po aštuonių savaičių turėjo mažesnį bendrą ir MTL cholesterolio kiekį.
2. Obuoliai palaiko žarnyno sveikatą
Žmogaus žarnynas yra susijęs su beveik visomis kūno sistemomis, todėl jis svarbus ne tik virškinamojo trakto, bet ir širdies sveikatai. Prebiotikai padeda maitinti žarnyno mikrobiomą ir netgi gali padėti kontroliuoti cholesterolio kiekį.
„Pektinas [obuoliuose randama skaidulinė medžiaga] veikia kaip prebiotikas, maitinantis gerąsias žarnyno bakterijas, o tai gali pagerinti cholesterolio apykaitą“, – sako Rutenschtein. Skaidulinės medžiagos taip pat fermentuojasi, kai pasiekia storąją žarną. Šios fermentacijos metu susidaro trumpos grandinės riebalų rūgštys, kurios gali sumažinti cholesterolio sintezę kepenyse, o tai galiausiai padeda sumažinti cholesterolio kiekį, sako dietologė Syeda Farid.
3. Obuoliuose yra antioksidantų
Obuoliuose gausu polifenolių – bioaktyvių junginių, veikiančių kaip antioksidantai.
„Obuoliai yra gausus polifenolių antioksidantų šaltinis – 100 gramų jų yra 110 miligramų“, – teigia dietologė Stacey Gulbin.
Tyrimai parodė, kad polifenoliai įvairiais būdais palaiko sveiką cholesterolio kiekį. Jie veikia kaip antioksidantai ir priešuždegiminiai agentai, mažindami oksidacinį stresą ir padėdami išvengti apnašų kaupimosi arterijų sienelėse, taip sulėtindami aterosklerozės progresavimą.
Polifenoliai taip pat veikia kaip lipidų reguliatoriai organizme. Jie gali paveikti genus ir fermentus, mažindami riebalų gamybą, blokuodami fermentus, kurie gamina naujus lipidus, ir mažindami cholesterolio absorbciją. Galiausiai jie padeda padidinti DTL cholesterolio, „gerojo“ cholesterolio tipo, kiekį.
Obuoliai taip pat yra vitamino C, galingo antioksidanto, šaltinis. Tyrimai rodo, kad obuoliuose esantis vitaminas C ne tik slopina MTL oksidaciją, bet ir mažina cholesterolio kiekį, pridūrė Farid.
4. Obuoliuose yra fitosterolių
Fitosteroliai arba augaliniai steroliai yra junginiai, kurie blokuoja cholesterolio absorbciją organizme ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
„Obuoliuose yra vidutinis fitosterolių kiekis – 12–18 miligramų 100 gramų – kurie, vartojami kaip širdies sveikatai palankios mitybos dalis, ilgainiui gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį“, – aiškino Gulbin.
Tyrimai parodė, kad dalyviai, kurių cholesterolio kiekis buvo didelis ir kurie vartojo fitosterolius turinčią dietą, pastebimai sumažino bendrojo cholesterolio ir MTL cholesterolio kiekį.