Prieštarauja tam, ką ilgai kartojo ekspertai: valgydami tai kasdien – mažinate „blogąjį“ cholesterolį (3)
Tai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

© swiftsciencewriting (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/virus-pathogen-antibody-antibodies-5741636/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Daugelį metų kiaušiniai buvo laikomi aukšto cholesterolio kaltininkais. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad ši reputacija gali būti nepelnyta, rašo „BBC Science Focus“.
Iš tikrųjų, kaip rodo žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbti tyrimo rezultatai, du kiaušiniai per dieną gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.
Mažo tankio lipoproteinai, arba MTL cholesterolis, dažnai vadinamas „bloguoju“, yra kraujyje esanti riebalinė medžiaga, kuri gali užkimšti arterijas ir padidinti širdies ligų bei insulto riziką. Ilgus dešimtmečius buvo manoma, kad kiaušiniai didina šią riziką – tačiau įrodymai keičiasi.
|
„Remiantis mūsų tyrimo rezultatais, kiaušinių vartojimas nedidina MTL cholesterolio kiekio, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, profesorius Jonas Buckley. – Apie tai reikia aiškiau informuoti, nes vis dar yra specialistų, rekomenduojančių žmonėms su padidėjusiu MTL vengti kiaušinių.“
Siekdami patikrinti ryšį tarp kiaušinių vartojimo ir cholesterolio lygio, J. Buckley ir jo komanda nurodė sveiką cholesterolio kiekį turintiems tyrimo dalyviams penkias savaites laikytis vienos iš trijų dietų. Vienoje jų buvo daug sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kitoje – daug sočiųjų riebalų, bet mažai cholesterolio, o trečioje – daug cholesterolio, bet mažai sočiųjų riebalų.
Tik trečioji dieta, į kurią įeidavo du kiaušiniai per dieną, sumažino MTL kiekį. Kitos dvi dietos, kuriose buvo vienas kiaušinis per savaitę arba visai nebuvo kiaušinių, padidino MTL kiekį.
„Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose yra daug cholesterolio, bet mažai sočiųjų riebalų, – teigė J. Buckley. – Egzistuoja įrodymų, kad būtent sotieji riebalai, o ne pats cholesterolis, yra „blogietis“, didinantis blogojo cholesterolio kiekį, tačiau mūsų tyrimas buvo pirmasis, kuris tai įtikinamai įrodė.“
Mityba, kurioje buvo kiaušinių, taip pat pagerino kitų kraujo lipidų (riebalinių medžiagų kraujyje), susijusių su širdies sveikata, būklę, nors J. Buckley sako, kad norint visiškai suprasti šiuos pokyčius, reikia atlikti daugiau tyrimų. Svarbiausia išvada? Cholesterolio kiekis maiste nebūtinai reiškia cholesterolio kiekį kraujyje.
„Daugumoje maisto produktų, kuriuose yra daug cholesterolio, taip pat yra daug sočiųjų riebalų, – aiškino J. Buckley. – Manau, kad tai yra viena iš priežasčių, kodėl su maistu suvartojamo cholesterolio kiekis buvo padarytas šiek tiek piktadariu – nes jei su šiais maisto produktais gaunate daug cholesterolio, MTL padidėja. Tačiau ankstesniuose tyrimuose buvo sunku atskirti nepriklausomą sočiųjų riebalų poveikį. Dabar mums pavyko tai padaryti.“
Taigi, pusryčiaudami galite ramiai valgyti kiaušinius – tačiau vertėtų atsisakyti antros porcijos šoninės, rašo „BBC Science Focus“.