„Mokslininkai įvardijo kenksmingiausią sriubą – galbūt ją jūs gaminate dabar?“  ()

Kur slypi problema?


Sriuba
Sriuba
© Vegan Feast Catering, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cream_of_Carrot_Soup_(4129540261).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vištienos sriuba – tradicinė priemonė nuo peršalimo ir namų jaukumo simbolis.

Tačiau šiuolaikiniai tyrimai verčia permąstyti jos naudą. Tam tikromis sąlygomis įprasta sriuba gali kelti grėsmę.

Kas blogo su šiuolaikiniu vištienos sultiniu?

Problema slypi pramoninėje paukštininkystėje. Vištos dažnai auginamos naudojant antibiotikus, kokcidiostatikus ir fungicidus, kurie kaupiasi odoje, riebaluose ir kauluose. Verdant šios medžiagos, taip pat sunkieji metalai ir kiti teršalai patenka į sultinį. Reguliariai vartojant tokią sriubą, gali atsirasti:

  • atsparumas antibiotikams: mažos antibiotikų dozės treniruoja bakterijas, todėl jos tampa atsparios vaistams;
  • hormoniniai sutrikimai: hormoninių stimuliatorių ir cheminių medžiagų pėdsakai gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą;
  • toksinis krūvis kepenims ir inkstams: organai priversti nuolat valyti organizmą nuo kenksmingų medžiagų.
[Mažiausia kaina istorijoje!] Lietuvos apžvalgininkas: „Aukščiausios kokybės 3in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir mėgėjams, ir profesionalams“ (Video, „VEVOR MIG-200/250“)
4048 5

Nuostabios kainos

Specialūs kuponai

Galioja iki 2025-07-21

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

Išsamiau

Kaip klaidos virtuvėje sriubą daro kenksmingesnę? Net jei naudojate aukštos kokybės vištieną, netinkamas virimas gali pabloginti situaciją:

  • išpilkite pirmąjį sultinį: per pirmąsias virimo minutes toksinai ir vaistų likučiai patenka į vandenį;
  • pašalinkite odą ir riebalus: juose susikaupusios kenksmingos medžiagos;
  • kontroliuokite druskos ir cheminių priedų kiekį: druskos perteklius ir paruošti prieskoniai su transriebalais ir konservantais kenkia sveikatai;
  • naudokite tik filtruotą vandenį: nefiltruotas vanduo gali turėti kenksmingų priemaišų.

 

Kaip paruošti saugią vištienos sriubą? Galite išvengti rizikos ir gauti naudos iš sriubos, jei:

  • pasirinkite vištieną: pirmenybę teikite ekologiškai vištienai arba paukštienai iš patikimo ūkininko;
  • virkite dvigubą sultinį: po 10–12 minučių virimo nupilkite pirmąjį sultinį, nuplaukite mėsą ir keptuvę, ir tik tada virkite pagrindinį sultinį;
  • naudokite švarią mėsą: nuimkite odą ir riebalus, rinkitės krūtinėlę arba filė;
  • įdėkite daugiau daržovių: svogūnai, morkos, salierai, petražolių šaknys, brokoliai ir špinatai padės išvalyti organizmą;
  • chemines medžiagas pakeiskite natūraliais prieskoniais: lauro lapai, kvapieji pipirai, pankolis, žolelės, česnakas, imbieras ir ciberžolė pagerins skonį ir suteiks naudos sveikatai;
  • kontroliuokite druskos kiekį: druskos berkite virimo pabaigoje ir naudokite minimalų kiekį jūros arba Himalajų druskos;
  • naudokite švarų vandenį: tik filtruotą arba išpilstytą į butelius.

 

Alternatyvos, jei abejojate vištienos kokybe:

  • daržovių tyrės sriubos;
  • žuvies sultiniai;
  • jautienos sultinys iš žole šertų gyvūnų kaulų (pirmąjį vandenį būtinai nupilkite!);
  • kalakutienos sultinys (rinkitės krūtinėlę be odos).

Išvada:

Vištienos sriuba gali būti sveika, jei pasirinksite aukštos kokybės produktus ir ją teisingai išvirsite. Sąmoningas požiūris į gaminimą kiekvieną šaukštą pavers nauda sveikatai, o ne paslėpta grėsme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()