Sukurtas efektyvus metodas sprogių medžiagų aptikimui  (0)

Tyrėjų komanda iš Baskų šalies universiteto (Ispanija) sukūrė metodą, leidžiantį nustatyti skysčių, kurie įtariama galintys būti sprogūs, cheminę sudėtį. Keli iš tirtų bandinių, kurie buvo paimti iš policijos konfiskuotų medžiagų saugyklos, buvo ne tik sprogūs, bet turėjo junginių, kenksmingų sveikatai, pavyzdžiui, metanolio arba boro rūgšties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienais metais policija konfiskuoja tonas pirotechnikos medžiagų, kurios iš esmės yra skirtos fejerverkų, naudojamų patalpose, gaminimui, tačiau gali pakliūti ir į blogas rankas.

Grupelė chemikų iš Baskų šalies universiteto sukūrė metodą, kuris leidžia atlikti šių skysčių rūšies nustatymo testus. Iki pat dabar mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė itin galingiems sprogmenims, pavyzdžiui, trotilui, tačiau pratiškai užmiršo ne tokias galingas sprogstamąsias medžiagas.

„Mes radome ganėtinai paprastą sprogstamųjų arba degių junginių, esančių įtartinuose skysčiuose, aptikimo būdą, – teigia tyrimams vadovavęs Kepas Kastro (Kepa Castro) iš Baskų šalies universiteto. – Mes sujungėme keturis įprastai laboratorijose naudojamus metodus“.

Iš vienos pusės, molekulinė medžiagos sudėtis nustatoma taikant du spektroskopijos metodus (Ramano ir infraraudonosios), kuriuos galima atlikti naudojant mobiliuosius įrenginius oro uostuose ar muitinėje. Iš kitos pusės, energiją sklaidančioji spektroskopija, suderinta su skenuojančios elektroninės mikroskopijos atvaizdavimu, naudojama nustatant, kurie elementai yra bandinyje.

„Taikydami suderintąjį spektroskopijos ir mikroskopijos metodą, mes galime stebėti, kaip bandinio elementai yra išsidėstė ir susigrupavę (pavyzdžiui, kalcis su siera leidžia manyti, jog esama kalcio sulfato), – aiškina mokslininkas. – Sulyginę duomenis, gautus taikant keturis skirtingus metodus, galime sutikrinti ir patvirtinti savo rezultatus“.

Tam, kad išbandytų savo technologiją, tyrėjai nutarė paanalizuoti penkis konfiskuotus skystuosius bandinius. Keturiuose iš jų buvo medžiagų, naudojamų gaminant patalpoms skirtus fejerverkus. Tyrėjus nustebino tai, kad metanolis buvo pasirinktas kaip pagrindinis tirpiklis, nes šis junginys yra labai pavojingas žmonėms – sukelia acidozę ir aklumą, tad yra uždraustas daugelyje šalių. Kitame bandinyje buvo aptikta boro rūgšties. Šis junginys visai neseniai buvo įtrauktas į labai didelį susirūpinimą keliančių medžiagų sąrašą, nes gali neigiamai paveikti žmogaus dauginimosi sistemą.

Įdomu tai, kad penktajame bandinyje nepavyko aptikti jokio degaus ar sprogaus junginio. „Tai greičiausiai ugnį neutralizuojanti medžiaga“, – spėja tyrėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)