Šią uogą vadina „supermaistu“ – siejama su teigiamu poveikiu visam organizmui ()
Pagrindiniai „supermaisto“ produktai yra uogos, lapiniai žalumynai, riešutai, alyvuogių aliejus ir ankštiniai augalai.

© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šviežios vynuogės gali būti nepakankamai įvertintas maistinių medžiagų šaltinis, nusipelnęs „supermaisto“ statuso, rašo „Newsweek“.
Tokį argumentą žurnale „Journal of Agriculture and Food Chemistry“ pateikia Vakarų Naujosios Anglijos universiteto (JAV) biochemikas profesorius Johnas Pezzuto, kuris aiškina, kuo vynuogių valgymas gali būti naudingas sveikatai.
Nors terminas „supermaistas“ neturi oficialaus apibrėžimo ar nustatytų kriterijų, J. Pezzuto pažymi, kad taip paprastai vadinami tokie maisto produktai, kuriuose gausu naudingų augalinių junginių.
Pagrindiniai „supermaisto“ produktai yra uogos, lapiniai žalumynai, riešutai, alyvuogių aliejus ir ankštiniai augalai.
|
Vynuogės yra natūralus daugiau kaip 1 600 junginių šaltinis, įskaitant antioksidantus ir kitus polifenolius, tokius kaip flavonoidai, antocianidinai, katechinai, fenolinės rūgštys, resveratrolis. Polifenoliams priskiriama pagrindinė vynuogių nauda sveikatai dėl jų antioksidacinio aktyvumo ir poveikio ląsteliniams procesams.
Pasak J. Pezzuto, daugiau nei šešiasdešimtyje recenzuojamų tyrimų vynuogių vartojimas siejamas su teigiamais poveikiais visam organizmui – nuo širdies ir kraujagyslių sistemos bei smegenų veiklos iki odos, žarnyno ir kitų organizmo funkcijų gerinimo.
Įrodyta, kad vynuogės skatina sveiką kraujotaką, taip pat reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Jos taip pat didina atsparumą ultravioletiniams spinduliams, mažina odos ląstelių DNR pažeidimus ir didina žarnyno mikrobiomo įvairovę. Be to, įrodyta, kad vynuogių vartojimas teigiamai keičia genų raišką.
Viename žurnale „Food Production, Processing and Nutrition“ paskelbtame tyrime vynuogių vartojimas netgi siejamas su mažesne lėtinių ligų, antrojo tipo diabeto ir tam tikrų rūšių vėžio rizika.
Šios uogos, kuriose gausu vitaminų C ir K bei kalio, taip pat gali padėti apsaugoti imuninę sistemą, o dėl jų sudėtyje esančio vandens vynuogės gali būti puikus būdas palaikyti hidrataciją, rašo „Newsweek“.