Sumažina cukraus kiekį, reguliuoja cholesterolį. Lietuvoje šis vaisius beveik nežinomas  ()

Nors iš pirmo žvilgsnio jis primena mandariną, tai aromatingas, rūgštokas citrusinis vaisius, turintis daug naudos sveikatai, kuris Europoje vis dar mažai žinomas. Gaila, nes tai išskirtinai vertingas vaisius, kurį verta įtraukti į savo kasdienę mitybą.



© Krzysztof Ziarnek, Kenraiz (CC BY-SA 4.0) | https://en.wikipedia.org/wiki/Calamansi#/media/File:Citrus_%C3%97_microcarpa_kz1.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalamondinas yra tikras citrusinių vaisių perlas – sultingas, rūgštokas, neįtikėtinai sveikas ir, nors mūsų pasaulio dalyje dar mažai žinomas, pamažu populiarėja visame pasaulyje. Jis kilęs iš Pietryčių Azijos, kur šimtmečius buvo vertinamas dėl unikalių savybių.

Ar verta valgyti kalamondiną?

Šis egzotiškas, intensyviai rūgštokas citrusinis vaisius pasižymi labai dideliu vitamino C kiekiu, kuris veiksmingai stiprina imunitetą ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Tai taip pat gausus antioksidantų šaltinis, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir padeda išvengti gyvenimo būdo ligų. Jis taip pat teigiamai veikia virškinimo sistemą – palaiko žarnyno veiklą ir mažina skrandžio diskomfortą. Vos vienas mažas vaisius per dieną gali suteikti energijos ir pagerinti savijautą, tuo pačiu metu suteikiant vos 12 kalorijų.

„Akcija?“ Nauja praktika parduotuvėse. Štai kaip pardavėjai manipuliuoja klientais
12602 34

Pardavėjai manipuliuoja klientais.

Išsamiau

Žmonės, sergantys diabetu ir turintys aukštą cholesterolio kiekį, turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į kalamondiną. Reguliarus vartojimas padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, reguliuoja insulino sekreciją ir palaiko medžiagų apykaitą. Be to, šis vaisius padeda sumažinti „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį, turi diuretikų poveikį ir palengvina vabzdžių įkandimų poveikį. Taip pat verta paminėti jo poveikį išvaizdai – kalamondinas šviesina odos spalvos pakitimus ir stimuliuoja kolageno gamybą.

 

Nors kalamondinas turi daug vertingų savybių, ne visi turėtų jį vartoti be apribojimų. Žmonės, alergiški citrusiniams vaisiams, gali patirti alergines reakcijas, tokias kaip odos dirginimas ar skrandžio sutrikimai. Per didelis šio vaisiaus kiekis taip pat gali sukelti rėmenį ar kitas virškinimo problemas. Taip pat verta prisiminti, kad kalamondinas gali sąveikauti su tam tikrais vaistais. Jei juos vartojate reguliariai arba sergate lėtine liga, prieš įtraukdami jį į savo mitybą pasitarkite su gydytoju. Tokiu būdu galėsite mėgautis vaisiaus skoniu ir nauda be jokių nemalonių staigmenų.

Kaip valgyti kalamondiną?

 

Kadangi kalamondinas Lietuvoje vis dar yra gana nežinomas vaisius, įtraukti jį į savo kasdienę mitybą gali atrodyti sudėtinga. Pirmiausia nepersistenkite – elkitės su juo kaip su bet kuriuo kitu vaisiu ir valgykite jį įvairiais būdais. Jis turi šiek tiek rūgštoką, gaivų skonį su subtiliu saldumo poskoniu, kuris puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais patiekalais. Galite jį įdėti į kokteilį, pagyvinti mėgstamą desertą arba naudoti kaip įdomų salotų priedą, kurios įgaus gaivų, citrusinį aromatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(1)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()