Nevalgykite šių daržovių žalių. Pasekmės gali būti rimtos ()
Solaninas yra nuodingas.
© Arnaud 25 (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A9gumes_04.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kai kurios daržovės gali būti kenksmingos jūsų sveikatai, kai valgomos žalios. Jas verdant ne tik pagerėja jų skonis, bet ir pašalinami toksinai. Svarbu žinoti, kurias daržoves reikėtų virti, kad išvengtumėte rimtų sveikatos problemų.
Pavyzdžiui, bulvėse esantis solaninas yra nuodingas, tačiau jo koncentracija verdant mažėja. Be to, verdant sunaikinamos bakterijos ir parazitai, kurie gali būti daržovių paviršiuje, užtikrinant saugų jų vartojimą. Daržovių virimas padaro jas lengviau virškinamas, o tai skatina geresnį būtinų maistinių medžiagų įsisavinimą.
|
Yra keletas daržovių, kurias dėl jų toksiškų ar antimaistinių savybių visada reikia išvirti prieš vartojant:
- bulvės – žaliose bulvėse yra solanino, toksiško glikoalkaloido, kuris gali sukelti apsinuodijimą maistu;
- ankštinės pupelės – jose yra lektinų, kurie gali sukelti sunkų apsinuodijimą;
- šparagai – juose yra kenksmingų medžiagų, kurios neutralizuojamos verdant;
- baklažanai – kaip ir bulvėse, juose yra solanino, kuris gali sukelti apsinuodijimo maistu simptomus;
- rabarbarai – jų lapai yra toksiški ir gali sukelti sunkų apsinuodijimą;
- brokoliai – valgomi žali, juos gali būti sunku virškinti ir jie gali sukelti virškinimo problemų;
- žiediniai kopūstai – kaip ir brokoliai, jie gali sukelti pilvo pūtimą ir diskomfortą;
- špinatai – juose yra oksalo rūgšties, kuri dideliais kiekiais gali būti kenksminga, tačiau verdant ji mažėja.
Svarbu šias daržoves visada išvirti prieš vartojant, kad išvengtumėte rimtų sveikatos problemų.