Nevalgykite šių daržovių žalių. Pasekmės gali būti rimtos  ()

Solaninas yra nuodingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurios daržovės gali būti kenksmingos jūsų sveikatai, kai valgomos žalios. Jas verdant ne tik pagerėja jų skonis, bet ir pašalinami toksinai. Svarbu žinoti, kurias daržoves reikėtų virti, kad išvengtumėte rimtų sveikatos problemų.

Pavyzdžiui, bulvėse esantis solaninas yra nuodingas, tačiau jo koncentracija verdant mažėja. Be to, verdant sunaikinamos bakterijos ir parazitai, kurie gali būti daržovių paviršiuje, užtikrinant saugų jų vartojimą. Daržovių virimas padaro jas lengviau virškinamas, o tai skatina geresnį būtinų maistinių medžiagų įsisavinimą.

Galinga naujiena iš AOC: 320Hz dažnis, arba 4K raiška, ką rinktumėtės jūs? (AOC GAMING U27G4R monitoriaus APŽVALGA)
3432 2

Man patinka AOC ne tik dėl palankios kainos - šis gamintojas sugeba pritaikyti ir naujausias vaizdo atkūrimo technologijas, tuo pat metu išsaugant jūsų piniginės turinį. Šį kartą kalbėsime apie labai įdomią naujovę - monitorių AOC GAMING U27G4R.

Išsamiau

Yra keletas daržovių, kurias dėl jų toksiškų ar antimaistinių savybių visada reikia išvirti prieš vartojant:

  • bulvės – žaliose bulvėse yra solanino, toksiško glikoalkaloido, kuris gali sukelti apsinuodijimą maistu;
  • ankštinės pupelės – jose yra lektinų, kurie gali sukelti sunkų apsinuodijimą;
  • šparagai – juose yra kenksmingų medžiagų, kurios neutralizuojamos verdant;
  • baklažanai – kaip ir bulvėse, juose yra solanino, kuris gali sukelti apsinuodijimo maistu simptomus;
  • rabarbarai – jų lapai yra toksiški ir gali sukelti sunkų apsinuodijimą;
  • brokoliai – valgomi žali, juos gali būti sunku virškinti ir jie gali sukelti virškinimo problemų;
  • žiediniai kopūstai – kaip ir brokoliai, jie gali sukelti pilvo pūtimą ir diskomfortą;
  • špinatai – juose yra oksalo rūgšties, kuri dideliais kiekiais gali būti kenksminga, tačiau verdant ji mažėja.

 

Svarbu šias daržoves visada išvirti prieš vartojant, kad išvengtumėte rimtų sveikatos problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(2)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()