Sukurtas mažiausias pasaulyje elektra varomas variklis (Video)  (0)

Tufts universiteto (JAV) mokslininkai tvirtina sukūrę mažiausią pasaulyje variklį – vos vienos molekulės dydžio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tufts universiteto mokslininkai siekia naujo Gineso pasaulio rekordo pagaminę vos 1 nanometro skersmens variklį. Tai 60 000 kartų mažesnis skersmuo nei vidutinio žmogaus plauko storis ir gerokai mažiau ne dabartinis mažiausio variklio rekordas, siekiantis 200 nanometrų.

„Žavingiausia tai, kad pademonstruota, jog galima teikti elektrą vienos molekulės varikliu ir tai yra daroma ne atsitiktiniu būdu“, - teigia mokslininkų grupės vadovas Charlesas Sykesas.

Vienos molekulės varikliai nėra naujovė, tačiau tai yra pirmas variklis, kuris yra valdomas elektra. Ankstesni molekuliniai varikliai buvo varomi cheminėmis reakcijomis arba šviesa. Elektra varomas molekulinis variklis yra kur kas pranašesnis už kitų technologijų pagrindu veikiančius molekulinius variklius, tvirtina C. Sykesas.

Molekulinis elektrinis variklis gali būti panaudojamas nano-elektromechaninėse sistemose. Pavyzdžiui, apjungiant molekulinį judėjimą su elektriniais signalais mokslininkai galėtų gaminti signalų atidėjimo linijas ir nano-mastelinius jutiklius.

Kitas galima panaudojimo būdas – jutikliai ir medicininių tyrimų įranga, kurios veikimui reikalingi labai ploni vamzdeliai. „Esant tokiems mažiems masteliams didėja skysčių trintis į vamzdelio sieneles, o padengus sieneles tokiais varikliais galima būtų pagreitinti skysčių tėkmę“, - sakė C. Sykesas.

Molekulinio variklio viduryje yra sieros atomas, nuo jo į dvi puses driekėsi dvi anglies atomų atšakos – vienoje buvo keturi anglies atomai, o kitoje – vienas. Eksperimentuojant nustatyta, kad tokios atšakos gali veikti kaip dantračio dalys ir molekules sustačius vieną šalia kitos bei vienai iš jų suteikus energijos pradėtų suktis visa molekulių seka.

Plačiau apie tyrimo rezultatus ir variklio veikimo principą - šiame vaizdo siužete:

C. Sykesas apie rekordą sakė: „Netrukus Gineso rekordų knygai pateiksime Tufts universitete sukurtą vienos molekulės elektrinį variklį. Jeigu jis bus priimtas, tikriausiai bus pasiektas toks rekordas, kuro artimiausiu metu niekas nepakeis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)