Mažai valgote, bet vis tiek storėjate? Štai kodėl negalite numesti svorio ()
Nutukimas šiandien laikomas viena didžiausių visuomenės sveikatos problemų – pasaulyje antsvorio turinčių žmonių skaičius nuo 1975-ųjų išaugo beveik tris kartus.

© Bru-nO (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/pinch-thick-belly-fat-overweight-4590161/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Dažniausiai kalbame apie perteklinį kalorijų kiekį, riebius ar saldžius produktus bei per mažą fizinį aktyvumą. Tačiau vis dažniau mokslininkai kelia klausimą: ar mūsų kūno svorį gali lemti ne tik gyvenimo būdo įpročiai, bet ir aplinkoje slypinčios cheminės medžiagos, kurios tyliai trikdo organizmo pusiausvyrą?
Obesogenai gali skatinti svorio augimą
Medicinos ir biochemijos specialistė dr. Barbara E. Corkey atkreipia dėmesį į dar mažai žinomą veiksnį – vadinamąsias obesogenines medžiagas. Pasak jos, šie junginiai gali tyliai veikti mūsų organizmą ir skatinti svorio augimą, net jei žmogus laikosi įprastų mitybos ar fizinio aktyvumo rekomendacijų.
Bet kas gi yra tie obesogenai? Tai cheminės medžiagos, kurios trikdo natūralius riebalų kaupimosi procesus organizme. Jų poveikis mokslui žinomas jau daugiau nei pusę amžiaus, o šiandien jos aptinkamos beveik visur – mūsų maiste, geriamajame vandenyje ir net ore, kuriuo kvėpuojame.
|
Dr. Corkey teigimu, obesogeninės medžiagos gali trikdyti organizmo gebėjimą palaikyti vadinamąją redokso būseną – vidinę sistemą, padedančią ląstelėms „atpažinti“, kada energijos atsargos yra pakankamos. Jei ši pusiausvyra sutrinka, organizmas gali pradėti kaupti riebalus net ir be akivaizdaus persivalgymo ar fizinio aktyvumo stokos.
Šios cheminės medžiagos dažnai slepiasi ultraperdirbtuose maisto produktuose – pavyzdžiui, traškučiuose, saldumynuose ar kitokiuose užkandžiuose, kurių sudėtyje gausu priedų ir dirbtinių ingredientų. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie dažnai renkasi tokį maistą, vidutiniškai sveria daugiau nei tie, kurie jo vengia.
Vis dėlto obesogenų šaltiniai nesibaigia virtuve. Jų aptinkama ir kasdien naudojamuose daiktuose – plastikuose, žemės ūkio trąšose ar net oro taršoje. Tai reiškia, kad jų poveikį patiriame daug labiau, nei galime įsivaizduoti.
Naujas požiūris į nutukimo priežastis?
Jeigu ši teorija pasitvirtintų, ji galėtų iš esmės pakeisti požiūrį į nutukimo priežastis. Šiandien dauguma sveikatos specialistų rekomenduoja mažinti suvartojamo maisto kiekį ir daugiau judėti, tačiau jei svorio augimą iš tiesų lemia ir cheminės medžiagos, vien tokių patarimų gali nebepakakti – prireiktų visiškai naujų strategijų.
Pirmasis žingsnis būtų tiksliai identifikuoti, kurios medžiagos veikia kaip obesogenai. Tik tuomet būtų galima imtis veiksmų: mažinti jų kiekį mūsų aplinkoje arba ieškoti būdų, kaip neutralizuoti jų poveikį žmogaus organizmui.
Dr. Corkey savo hipotezę pristatė „International Journal of Obesity“ mokslo žurnale, taip sudarydama galimybę kitiems mokslininkams ją patikrinti. Jei tyrimai patvirtins šias prielaidas, tai galėtų tapti reikšmingu žingsniu kovoje su visame pasaulyje plintančiu nutukimu.
Taigi, kokią išvadą būtų galima padaryti? Jei bandote atsikratyti svorio, tačiau rezultatai nedžiugina, tai nebūtinai reiškia, kad kažką darote ne taip. Mokslininkai vis dažniau svarsto, kad nematomos cheminės medžiagos mūsų aplinkoje gali apsunkinti svorio kontrolę labiau, nei iki šiol manyta.
Nors ši teorija dar tik pradedama nuodugniai tirti, ji laikoma labai svarbia – galinčia iš esmės pakeisti mūsų supratimą apie nutukimo priežastis ir gydymo būdus ateityje. Tai priminimas, kad svorio problema nėra vien tik asmeninės valios klausimas, o kur kas sudėtingesnė visos visuomenės sveikatos tema.