Kaip pačiam užsiauginti akmenis – žeodas?  (7)

Akmenų mes visi esame matę devynias galybes ir tikriausiai retai susimąstome, iš kur jie atsiranda. Liaudyje dažnai paplitęs posakis „amžinas kaip akmuo“ atspindi šių uolienų prigimtį – gamtoje akmenims užaugti dažnai prireikia nepaprastų aplinkos sąlygų ir ilgo laiko. Tačiau kai kurias akmenų rūšis galima užsiauginti namuose ir nesugaištant kelių šimtmečių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena tokia akmenų rūšis yra žeoda. Kas gi tai per uoliena? Žeoda (nuo graikų γεώδης – ge-ōdēs, – žemiškas, iš žemės padarytas) – geologinių sekrecijų atmaina; mineralinis kūnas, kurio vidinėje ertmėje yra suaugusi kristalų masė, kuriai geologai dažnai suteikia pavadinimą „drūza“. Natūraliomis sąlygomis žeodos susidaro karbonatinėse arba vulkaninėse uolienose. Kitaip tariant, uolienoje atsiradus kokiai nors ertmei, laikui bėgant joje ima augti kvarco kristalinė medžiaga, kuri po daugelio metų arba pilnai užpildo šią ertmę, arba apauga ant jos sienų, sudarydama gražų kristalinį lukštą. Iš išorės toks geologinis darinys gali priminti patį paprasčiausią akmenį, ir tik perskėlus ar perpjovus jį pusiau, galima pamatyti viduje slypintį grožį. Kadangi žeodos susidaro požeminėse ertmėse, jos gali būti bet kokios formos. Kartais viduje pasitaiko ir įvairiausių formų darinių – nutekėjimų, stalaktito formų ataugų ir panašiai. Pačios didžiausios žeodos gali būti daugiau nei metro skersmens, o pačios mažiausios – mažiau nei 1cm. Žeodos dažniausiai randamos kai kuriose JAV valstijose, Brazilijoje, Namibijoje ir Meksikoje, nors jų gali pasitaikyti praktiškai bet kur. Pavyzdžiui, 2000 metais geologų komanda apleistoje sidabro kasykloje netoli Almerijos (Ispanija) aptiko olą, užpildytą didžiuliais gipso kristalais. Ola yra 1,8 × 1,7 m dydžio ir tai yra pati didžiausia iki šiol rasta žeoda. Saugantis plėšikų, įėjimas į olą buvo užverstas penkiomis tonomis akmenų, o pati ola saugoma policijos. Matyt, tokių priemonių buvo imtasi ne be pagrindo – pvz., didžiulės braziliškos žeodos gali kainuoti apie 10 tūkst. JAV dolerių ir daugiau. Žinoma, vargu ar kuris mūsų leisis ieškoti žeodų į tokias tolimas šalis, tačiau mėgstantiems eksperimentuoti, paprasčiausias būdas yra… jas pasigaminti pačiam. Skirtingai nei natūralioje aplinkoje, tam neprireiks ilgų šimtmečių ar didelių finansų; be to, turėsite puikią progą pademonstruoti draugams arba vaikams, kaip veikia kristalizacijos procesas.
Įrankiai ir medžiagos, kurių jums reikės šiam eksperimentui:
  1. Tuščias (išpūstas per skylutes) kiaušinio lukštas.

  2. Alūno pudra (medžiaga, kurios galima gauti kosmetikos arba chemijos reikmenų parduotuvėse).
  3. PVA klijai.
  4. Nedidelis teptukas.
  5. Plastmasinis arba stiklinis indas.
  6. Kiaušinių dažai.
  7. Karštas vanduo.
  8. Latekso pirštinės.
  9. Laikraščių.

Apsirūpinę reikiama amunicija, gaminame kristalinę kiaušinio žeodą.

  1. Tuščią kiaušinį perpjaukite išilgai. Arba tiesiog atsargiai įdaužkite žalią kiaušinį ir aštrių žirklučių pagalba perkirpkite jį pusiau išilgai. Gautą lukšto puselę kruopščiai išvalykite, perplaukite ir išdžiovinkite. Tokiu pat būdu galite paruoškite ir antrąją puselę. Svarbiausia, kad puselių vidus būtų švarus ir sausas.

  2. Nedideliu teptuku ištepkite lušto vidų ir kraštus klijais, tada viską apibarstykite alūno pudra. Palikite džiūti per naktį.
  3. Sekančią dieną paruoškite kristalų auginimo tirpalą – į stiklinį arba plastmasinį indą supilkite dvi stiklines verdančio vandens ir jame ištirpinkite visą pakelį kiaušinių dažų. Kad dažų milteliai geriau ištirptų, tirpalą pamaišykite šaukštu ar kokiu nors pagaliuku (kad neišsiteptumėte rankų, užsivilkite lateksines pirštines). Beje, tirpalo dažymui galima panaudoti ir maistinius dažus – apie 30-40 lašiukų.

  4. Į spalvotą karštą tirpalą supilkite ¾ stiklinės alūno pudros ir kruopščiai viską išmaišykite. Jeigu ant indo dugno matosi kristalų, įdėkite tirpalą kelioms minutėms į mikrobangų krosnelę, kad kristalai išsiskaidytų.
  5. Kai alūnas visiškai ištirps, leiskite tirpalui truputį atvėsti (apie 30 min.), o tada panardinkite į jį vieną jau paruoštą išdžiūvusį kiaušinio lukštą. Tiesiog paskandinkite jį tirpale, paguldydami ant dugno vidine puse į viršų.
  6. Palikite indą kur nors saugioje vietoje pernakt, kad kristalai galėtų netrukdomai augti. (Patarimas – kuo didesnis kiaušinio lukštas paruošiamas, tuo didesni kristalai užauga. Mūsų atveju 12-15 valandų pakaks puikiai žeodai užauginti.)
  7. Kitą dieną atsargiai išimkite žeodą iš tirpalo (šlapi kristalai yra gana trapūs, tad išimkite darinį iš tirpalo atsargiai). Kad neišsiteptumėte dažais rankų, dėvėkite lateksines pirštines. Jeigu pasirodys, kad užauginti kristalai gavosi mažoki, tiesiog vėl panardinkite savo žeodą į tirpalą ir dar palaikykite dieną ar dvi. Vandeniui garuojant, iš tirpalo į žeodą nusės daugiau alūno, todėl kristalai užaugs didesni.
  8. Palikite savo žeodą džiūti ant senų laikraščių.
  9. Norėdami užauginti kitą žeodą su antruoju kiaušinio lukštu, paprasčiausiai ištirpinkite susikaupusius inde kristalus rankiniu būdu arba mikrobangėje ir tęskite procesą nuo 5-jo punkto.

Keli patarimai

Žeodas galima užauginti ir be kiaušinių dažų, tuomet kristalai užaugs skaidrūs arba matiniai, kaip kvarcas.

Nors šiam procesui rekomenduojame naudoti didelius vištų kiaušinius, galima panaudoti ir dar didesnius kitų paukščių kiaušinius. Tuomet tiesiog pasirinkite tirpalui ruošti didesnį indą ir atitinkamai padvigubinkite ar patrigubinkite sudedamąsias dalis: 1 pakelis dažų, ¾ alūno pudros, 2 dalys vandens.

Beje, tokį pat procesą galima naudoti ir su kitomis medžiagomis, auginant kristalus ant stiklo, medžio, metalo ir t. t.

Kad kristalai normaliai augtų, reikia, kad alūne būtų kalio aliuminio sulfato. Be jo kristalai neaugs. Kai kuris parduotuvėse parduodamas alūnas neturi šio sulfato arba turi kitų medžiagų, kurios trukdo kristalams augti.

Sėkmės eksperimentuojant!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(2)
(25)

Komentarai (7)