Pagalvokite prieš valgydami tai. „Kenksmingiausi smegenims maisto produktai“ ()
Buvo stebima septynerius metus.
© Amousey., CC0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human-brain-vector.svg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mokslininkai nustatė smegenims kenksmingiausius maisto produktus.
Naujas amerikiečių mokslininkų tyrimas parodė, kad itin perdirbta mėsa ir daug cukraus turintys gėrimai daro didžiausią žalą smegenų sveikatai ir padidina demencijos riziką.
Virdžinijos technikos universiteto tyrėjų atliktas tyrimas buvo pagrįstas 4750 amerikiečių, sulaukusių 55 metų ir vyresnių, duomenimis, kurie buvo stebimi septynerius metus, nuo 2014 iki 2020 m. Dalyviams buvo reguliariai atliekami kognityviniai testai, o jų mityba buvo kruopščiai analizuojama.
|
Rezultatai buvo keliantys nerimą:
- žmonės, kurie kasdien suvalgydavo vos vieną papildomą porciją itin perdirbtų mėsos produktų (dešrelių, saliamio, picos), padidino kognityvinių sutrikimų riziką 17 %;
- tie, kurie išgėrė papildomą porciją daug cukraus turinčių gėrimų (gazuotų gėrimų, saldintos arbatos, vaisių gėrimų), padidino riziką 6 %.
Tačiau bendras perdirbtų maisto produktų kiekis mityboje neparodė tokio stipraus ryšio su smegenų pažeidimu – pavojingiausios buvo mėsos ir cukraus kategorijos.
Virdžinijos technikos universiteto mitybos profesorė Brenda Davie pažymėjo: „Yra dalykų, kuriuos galite pakeisti. Svarbiausia – saikas ir protingas požiūris į mitybą.“
Ekspertai pažymi, kad, remiantis tyrimais, daugiau nei 65 % viso maisto ir 38 % gėrimų, kuriuos perka Amerikos namų ūkiai, yra itin perdirbti. Daugelis amerikiečių – tiek jaunų, tiek senų – iš jų gauna daugiau nei pusę dienos kalorijų normos.
Mokslininkai padarė išvadą, kad perdirbtos mėsos ir saldžių gėrimų vartojimo mažinimas yra vienas iš paprasčiausių ir veiksmingiausių būdų apsaugoti smegenis ir sulėtinti su amžiumi susijusį kognityvinį nuosmukį.
