Lietuvoje šios mėsos beveik niekas nevalgo. Ji sveikesnė už jautieną ir naudinga širdies ligoms gydyti ()
Mūsų šalyje ši mėsa nėra ypač populiari. Vis dėlto verta jai suteikti šansą – ji sužavi tiek savo skoniu, tiek maistine verte.
© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Lietuvoje ožkiena dar nėra plačiai vartojama, o pačios ožkos dažniausiai siejamos su pienu ir sūriais. Tuo tarpu ši mėsa dažnai pasirodo Viduržemio jūros regiono, Artimųjų Rytų, Afrikos bei Azijos virtuvėse. Ji ne tik sveikesnė už jautieną ar kiaulieną, bet ir dėl savo maistingųjų savybių ypač rekomenduojama žmonėms, turintiems širdies ir kraujotakos sistemos problemų. Tad jei patikimoje mėsinėje pamatysite ožkienos, nedvejodami įsigykite.
Ožkienos savybės
Ožkiena – viena liesiausių mėsos rūšių rinkoje. Joje paprastai yra mažiau riebalų nei jautienoje ar net kai kuriose vištienos ar kalakutienos dalyse, ypač valgant su odele. Ši mėsa pasižymi itin mažu cholesterolio ir sočiųjų riebalų kiekiu, todėl ypač tinka širdies ligų ir aterosklerozės profilaktikai. Be to, ji turi palankų riebalų rūgščių profilį – joje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, įskaitant linolo rūgštį, kuri naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai.
|
Ožkienoje taip pat gausu kalio – mineralo, būtino kraujospūdžiui reguliuoti. Jis padeda palaikyti tinkamą natrio kiekį organizme. Ši mėsa yra puikus baltymų, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis, kurie palaiko medžiagų apykaitą ir nervų sistemos veiklą. Be to, šie vitaminai padeda reguliuoti homocisteino kiekį kraujyje – jo perteklius laikomas širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip infarktas ar insultas, rizikos veiksniu.
Koks ožkienos skonis?
Ožkiena turi švelnų, lengvai salstelėjusį ir ryškų skonį, dažnai lyginamą su veršiena ar ėriena, tačiau ji nėra tokia intensyvi kaip aviena. Skirtingai nei jautienoje, kurioje riebalai dažnai persismelkę į raumenis, ožkienos riebalai kaupiasi daugiausia po oda, todėl juos nesunku pašalinti prieš gaminimą. Kadangi šioje mėsoje mažai riebalų, svarbu ją tinkamai paruošti, kad nebūtų per sausa.
Prieš gaminant ožkieną, rekomenduojama ją bent 6 valandas pamarinuoti žolelėse, česnake, alyvuogių aliejuje ar net vyne. Geriausiai ji tinka troškinta arba kaip sočių troškinių ingredientas. Ilgas ir lėtas gaminimo procesas leidžia mėsos skaiduloms suminkštėti ir prisigerti prieskonių aromato. Ilgai ir švelniai verdant, mėsoje esantis kolagenas ištirpsta, o kietesni gabaliukai tampa sultingi ir švelniai byrančiais nuo šakutės kąsneliais.
