Kodėl Azijoje žmonės valgo lazdelėmis, kai likusioje pasaulio dalyje – šaukštais ir šakutėmis?  ()

Pasirodo, valgymas lazdelėmis yra naudingas sveikatai.



© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/asian-chopsticks-cuisine-delicious-dining-eating-63865

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lazdelės šiais laikais nėra toks egzotiškas dalykas net ir europiečiams. Daugelis iš mūsų turėjome galimybę jomis pasinaudoti, pavyzdžiui, rytietiškame restorane ir patys įsitikinome, kad tai nėra labai patogu.

Neišvengiamai kyla klausimas: kodėl azijiečiai valgo lazdelėmis, jei daugumai lengviau tai daryti šakutėmis ir šaukštais?

Atsakymą į šį klausimą galima rasti pasigilinus į Kinijos, šalies, kurioje šis įrankis pirmą kartą pasirodė prieš tūkstančius metų, istoriją, filosofiją ir maisto kultūrą. Šiandien panagrinėsime, kodėl Azijos žmonės valgo lazdelėmis ir kaip šis paprotys išliko populiarus iki šių dienų.

Kinijoje lazdelės yra 25 cm ilgio ir vadinamos kuaizi, kas reiškia „greita“. Tiksli jų atsiradimo data nežinoma, kaip ir išradėjo vardas. Pasak archeologų, lazdelės pradėtos naudoti maždaug prieš 3–4 tūkstančius metų, o tada tai buvo paprastos medinės šakelės, kuriomis kinai iš katilų traukė karštus gabalėlius arba maišė maistą. Tada jie pradėjo jomis ir valgyti.

[„Black Friday“ mega pasiūlymas] 200+ šalių! Viena geriausių eSIM paslaugų pasaulyje. Lietuvių „Saily“ + „NordVPN“ dovanų (Video)
1640

„Saily“ yra viena geriausių eSIM paslaugų pasaulyje, kuri suteikia gausa galimybių už ko gero geriausią kainą visoje rinkoje. Visame pasaulyje žinoma lietuvių kompanija mūsų skaitytojams turi specialių pasiūlymų.

Išsamiau

Kinijoje sklando legenda apie tai, kodėl žmonės valgo lazdelėmis. Pasak jos, šį įrankį išrado imperatorius Ju Didysis. Teigiama, kad vienos kampanijos metu jis buvo labai alkanas ir nelaukė, kol katilas atvės, nulaužė dvi medžio šakas ir jomis ištraukė karštą mėsos gabalą. Nuo tada šiuo pavyzdžiu pradėjo sekti ir kiti.

Lazdelių plitimą palengvino konfucianizmas – kinų filosofinis judėjimas, kurio įkūrėjas buvo Konfucijus (apie 551 m. – apie 479 m. pr. Kr.), kuris jas laikė taikos ir harmonijos įsikūnijimu. Tikriausiai nustebsite, bet paprasti metaliniai peiliai, tradiciškai su mumis būnantys kiekvieno valgio metu, filosofo vaizduotėje simbolizavo smurtą ir agresiją. Be to, buvo tikima, kad jie gali sužaloti lūpas ar liežuvį, ko net neįmanoma įsivaizduoti, jei valgote lazdelėmis.

Vėliau, Hanų dinastijos laikais, kinų virtuvė patyrė pokyčių. Trūko medienos, todėl maistą reikėjo gaminti ant silpnos ugnies ir greitai. Todėl produktai pradėti pjaustyti mažesniais gabalėliais. Buvo patogu imti mažus gabalėlius lazdelėmis. Ši tradicija įsitvirtino praktikoje. Ji taip įsitvirtino, kad prasiskverbė į kaimynines šalis – Japoniją, Korėją, Vietnamą.

 

Japonijoje lazdelės prigijo apie XII amžių. Tai įvyko visų pirma dėl harmonijos ir taikos filosofijos, kuria buvo apdovanotas šis instrumentas ir kuri artima japonams. Čia lazdelių ilgis yra 20–23 cm, o jos vadinamos haši. Jos turi smailius galus, kuriais patogu išimti kaulus iš žuvies, kuri yra nacionalinės virtuvės pagrindas. Ir apskritai šioje šalyje daugelį patiekalų patogu valgyti lazdelėmis: sušius, sašimius, ramenus, udonus, tempurą...

Japonai labai didžiuojasi savo papročiais, įskaitant ir valgymo haši paprotį. Jie nemato jokios prasmės keisti savo įprastų medinių lazdelių šaltais metaliniais šaukštais ir šakutėmis.

Tekančios saulės šalyje lazdelės yra labai įvairios. Jos gaminamos iš kipariso, bambuko, klevo, dažytos ir lakuotos. Japoniškos lazdelės yra gražios, ir nenuostabu, kad jos dažnai atlieka išskirtinės dovanos vaidmenį brangiausiems žmonėms.

 

Greta filosofinio lazdelių naudojimo pagrindimo, yra ir grynai praktinis. Kinai turi ypatingą požiūrį į maisto valgymą, kuriam reikalingas subalansuotas požiūris. Reikalas tas, kad valgant lazdelėmis, procesas vyks lėčiau nei valgant šaukštu ar šakute. Tokiu būdu galite mėgautis, ištempti kiekvieno kąsnio malonumą. Be to, maistas, patekęs į organizmą mažesnėmis porcijomis, yra lengviau virškinamas, neperkrauna virškinamojo trakto.

Valgomosios lazdelės taip pat naudingos lavinant smulkiąją motoriką, nes norint laikyti ir valdyti prietaisus, reikia koordinuoti pirštų ir rankų judesius. Pavyzdžiui, japonai mano, kad jei vaikai nuo mažens mokomi naudotis lazdelėmis, jie lavins geresnį dėmesį, susikaupimą ir pažintinius gebėjimus.

Milijonams žmonių Kinijoje, Japonijoje ir kitose Azijos šalyse lazdelės yra ne tik įrankis, bet ir jų tapatybės dalis. Štai kodėl šis paprotys gyvuoja iki šiol.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()