Jie du mėnesius vartojo po šaukštą kasdien. Tada pamatavo cholesterolio kiekį ()
Šis prieskonis gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti širdį.
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=GD0ubOUoXQs&t=85s
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šis aromatingas, intensyvaus skonio ir dažnai naudojamas prieskonis gali turėti daug didesnį poveikį sveikatai nei manyta anksčiau. Naujausi tyrimai rodo, kad reguliarus „Faraonų aukso“ vartojimas iš tikrųjų gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Osakos metropolijos universiteto mokslininkų komanda atliko aštuonių savaičių klinikinį tyrimą, kurio rezultatai buvo paskelbti žurnale „Food Science & Nutrition“. Dalyviai kasdien vartojo penkis gramus juodųjų kmynų miltelių (apie vieną valgomąjį šaukštą), o tyrėjai stebėjo kraujo riebalų kiekio pokyčius.
|
Rezultatai buvo išskirtinai daug žadantys. Juodųjų kmynų sėklas vartojusi grupė pastebimai sumažino trigliceridų, bendrojo cholesterolio ir MTL (blogojo cholesterolio) kiekį. Tuo pačiu metu padidėjo DTL cholesterolio, kuris atlieka apsauginį vaidmenį, kiekis.
MTL, arba mažo tankio lipoproteinas, laikomas „blogu“, nes didelė jo koncentracija skatina aterosklerozinių plokštelių kaupimąsi arterijose. Tai savo ruožtu padidina širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant širdies smūgį ir insultą, riziką.
Svarbu tai, kad tyrėjai taip pat pažymėjo, jog juodųjų kmynų sėklų ekstraktas slopino adipogenezės procesą – riebalų ląstelių susidarymą ir brendimą. Tai rodo, kad šis prieskonis taip pat gali padėti kontroliuoti svorį.
Kaip pabrėžė tyrimo autorius profesorius A. Kojima-Yuasa, „šis tyrimas tvirtai rodo, kad juodųjų kmynų sėklos yra naudingos kaip funkcinis maistas, padedantis išvengti nutukimo ir su gyvenimo būdu susijusių ligų. Mums buvo labai malonu matyti, kad juodieji kmynai išsamiai parodė realų, įrodytą poveikį mažinant lipidų kiekį kraujyje atliekant tyrimą su žmonėmis.“
Tyrėjai pastebi, kad juodieji kmynai taip pat turi natūralių fenolio junginių ir flavonoidų, kurie pasižymi stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu. Tai dar labiau pabrėžia jo potencialią naudą sveikatai.
Tyrėjai planuoja ilgalaikius ir didesnius tyrimus, siekdami toliau įvertinti juodojo kmyno poveikį medžiagų apykaitai, ypač atsižvelgiant į atsparumą insulinui ir uždegimo žymenis.
Tai ne vienintelis pranešimas apie prieskonio poveikį sveikatai. Kiti tyrimai parodė, kad juodųjų kmynų ekstraktas gali palengvinti vidurių pūtimą žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu, ir pagerinti kepenų parametrus pacientams, sergantiems nealkoholine riebaline kepenų liga.
