Mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja kraujospūdį ir apsaugo širdį. Valgykite reguliariai  ()

Jis turtingas vitaminų, mineralų ir antioksidantų.



© Wil Carranza (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/mango-on-a-cutting-board-16724967/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prinokusius, geltonai oranžinius mangus pažįsta beveik kiekvienas, bet ar esate girdėję apie mažiau žinomą jų versiją – žaliąjį mangą? Kaip žaliasis mangas veikia sveikatą?

Kas yra žalias mangas?

Kas iš tikrųjų yra žalias mangas ir kuo jis skiriasi nuo įprasto? Žalias mangas – tai tiesiog neprinokęs, geltonasis mangas. Jis visiškai saugus vartoti ir yra populiarus sezoninis skanėstas regionuose, kuriuose natūraliai auga. Jei prinokusį mangą būtina nulupti, tai žalią mangą galima valgyti kartu su žieve – svarbu tik prieš tai gerai jį nuplauti.

Priklausomai nuo mango veislės, auginimo vietos ir kitų veiksnių, vienus vaisius paliekama nokti ant medžio, o kitus skinama specialiai tam, kad būtų valgomi neprinokę. Skirtinguose pasaulio regionuose jie naudojami įvairiais būdais. Žalio mango skonis ir tekstūra gerokai skiriasi nuo prinokusių vaisių, tačiau jų nauda sveikatai tokia pati.

Mango savybės

Mangas – egzotinis vaisius, turtingas vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jis išsiskiria didele šių medžiagų koncentracija:

  • vitamino C, stiprinančio imuninę sistemą;
  • vitamino A, teigiamai veikiančio regėjimą ir odą;
  • vitamino E, pasižyminčio antioksidacinėmis savybėmis;
  • B grupės vitaminų, kurie palaiko medžiagų apykaitą ir nervų sistemą.
[Kuponai. Tik kartą metuose!] 11.11 išpardavimas prasideda. Milžiniškos nuolaidos ir beprotiška prekių gausa
4444

Puikiai žinoma Banggood elektroninė parduotuvė pristato 11.11 išpardavimą ir ta proga paruošė neįtikėtinų pasiūlymų mums visiems. Paskubėkite jais pasinaudoti.

Išsamiau

Vaisiuje gausu magnio, kalio, geležies, kalcio, fosforo bei nedidelių vario ir cinko kiekių. Jis vertinamas ir dėl skaidulų, kurios reguliuoja virškinimą ir padeda palaikyti žarnyno bei mikrobiomo sveikatą. „Frontiers in Nutrition“ publikacija rodo, kad mango polifenoliai skatina „gerųjų“ žarnyno bakterijų augimą, gerina žarnyno barjero vientisumą ir mažina uždegiminius procesus virškinimo trakte.

Polifenoliai ir karotenoidai (tai natūralūs augaliniai pigmentai, priklausantys stiprių antioksidantų grupei) suteikia mangui priešuždegiminį poveikį ir lėtina organizmo senėjimo procesus.

„Nutrients“ paskelbti tyrimai atskleidžia, kad mango vaisiuje esantys bioaktyvūs junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir gali slopinti uždegiminius procesus organizme. Ypač svarbi, mokslininkų teigimu, yra mangiferina, randama daugiausia mango minkštime ir žievėje. Ji pasižymi itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, prilygstančiomis vitamino C poveikiui.

 

Kita analizė, publikuota „Food Research International“, leidžia manyti, kad reguliarus mango vartojimas teikia naudos širdies ir kraujagyslių sistemai. Pastoviai įtraukus šį egzotinį vaisių į mitybą, jis gali gerinti lipidų profilį – mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir didinti „gerojo“ koncentraciją. Mango fenoliniai junginiai ir skaidulos taip pat padeda reguliuoti kraujospūdį ir saugo kraujagysles nuo oksidacinės žalos.

Kai kurie tyrimai rodo, kad mango ekstraktas gali padėti stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir gerinti insulino jautrumą asmenims, kovojantiems su nutukimu. Šis poveikis siejamas su mangiferina ir skaidulomis – abu šie komponentai lėtina cukrų įsisavinimą.

Kaip valgyti žalią mangą?

 

Mangas yra sezoninis vaisius, o šviežio mango vartojimo pikas – vasara. Tai reiškia, kad žalias mangas geriausias pavasarį ir vasaros pradžioje, priklausomai nuo veislės ir kilmės šalies. Mango augimo ciklas trunka kelis mėnesius. Vis dėlto įvairūs tradiciniai žalio mango laikymo būdai leidžia mėgautis juo ištisus metus, nors jie šiek tiek pakeičia vaisiaus skonį.

Žalų mangą galima valgyti įvairiai – jis puikiai tinka salotoms su žaliomis lapinėmis daržovėmis, taip pat dera prie jūros gėrybių patiekalų ar kario. Iš jo galima gaminti kokteilius, glotnučius, įvairius desertus, o taip pat ir džemą. Indijoje populiarus būdas – tarkuotą mangą virti su cukrumi, gvazdikėliais ir žiupsneliu šafrano. Taip gaunamas saldžiai rūgštus džemas su egzotišku aromatu.

Yra ir daugybė įvairių regionų receptų, kaip marinuoti žalią mangą – taip išsaugomas jo skonis iki kitų derliaus nuėmimo laikų. Visame Indijos regione žalias mangas yra daugelio čatnių (tirštų vaisių ir daržovių pagardų su prieskoniais) pagrindas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()