Mokslininkai paplūdimyje penkis metus „skaičiuos“ smėlio kruopeles  (2)

Mokslininkai viename D. Britanijos paplūdimyje pradėjo „skaičiuoti“ smėlio kruopeles, taip tikėdamiesi nustatyti pakrantės erozijos mastą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plimuto universiteto tyrėjai teigia, kad tyrimui atlikti prireiks mažiausiai 5 metų. Tiek laiko jie stebės Peranporto paplūdimyje ant 40 metrų ilgio pastolių sumontuotų instrumentų surinktus duomenis, praneša „Daily Mail“. Žinoma, skaičiuoti po vieną smiltelių niekas nesirengia - duomenys bus renkami naudojant įvairiausius jutiklius, kurių duomenys pateks į grupę nešiojamų kompiuterių, sustatytų mobilioje lauko laboratorijoje. Delaware`o universitetas fiksuos jūros dugno judėjimą, kai per jį nusirita banga. „Peranporto paplūdimyje sąlygos šiam tyrimui yra idealios“, – teigė Jackas Puleo iš Plimuto universiteto. Paplūdimyje pastatyti plieniniai pastoliai padės tarptautinei mokslininkų komandai geriau suprasti, kaip lūžtančios bangos judina smėlio kruopeles. Vykdant šį pakrantės erozijos tyrimų eksperimentą, bendradarbiaus Didžiosios Britanijos, Amerikos ir Australijos mokslininkai.

Komanda jau įrengė daugiau kaip 100 moderniausių prietaisų, kurie fiksuos vandens lygį, tekėjimo greitį, smėlio judėjimą ir paplūdimio pokyčius. „Kiekvienai bangai nusiritus paplūdimiu, prietaisai pateiks informaciją apie vandens pernešamą smėlį, jūros dugno judėjimą ir bendrus paplūdimio formos pokyčius. Tai pirmas kartais, kai tokie išsamūs matavimai atliekami paplūdimyje“, – aiškino Ianas Turneris.

Smėlio kruopelių „skaičiavimas“ ir jų judėjimo stebėjimai leis mokslininkams sumodeliuoti, kaip sekundė po sekundės bangos ardo paplūdimį. „Nuolat matuodami, kiek smėlio kruopelių juda aukštyn ir žemyn paplūdimių, žinosime grynąjį judėjimą ir skirtingų bangų sukeltą eroziją ar akreciją. Tai mums leidžia nustatyti, kokios bangos sukelia didžiausią pakrantės eroziją“, – teigė Paulas

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)