Gruodžio danguje – visiškas Mėnulio užtemimas ir Geminidų meteorai (Video)  (0)

Gruodžio danguje bus gausu reginių. Atidžiausiems dangaus stebėtojams gruodį pasirodys visos pagrindinės planetos, vaizdą pagyvins Geminidų meteorai ir įvyks visiškas Mėnulio užtemimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šienpjoviai skelbs žiemą

Giedrais gruodžio vakarais besileidžiančias vasaros žvaigždes keis rytiniame Paukščių tako gale iš už horizonto kylantys šviesiausi žiemos žvaigždynai: Tauras, Dvyniai, Šienpjoviai. Temstant pietuose išryškės kulminuojantis Pegaso kvadratas su išraiškinga Andromedos žvaigždžių eile, išsitęsusia link Persėjo ir Vežėjo žvaigždynų. Aukštai virš galvos spindės įsidėmėtinas „W“ raidės pavidalo Kasiopėjos žvaigždynas. Apie vidurnaktį virš pietų horizonto iškops Šienpjovių (Oriono) žvaigždynas, apsuptas ryškiausių žiemos žvaigždžių: Sirijaus, Prokiono, Kastoro ir Polukso, Kapelos, Aldebarano.

Pasirodys visos pagrindinės planetos

Venera-Vakarinė ryškiai švytės vakaro žarose palei pietvakarių horizontą Šaulio žvaigždyne. Gruodžio 20 persislinks į Vandenio žvaigždyną ir ten pasiliks iki metų pabaigos. Gruodžio 26–27 dienomis greta Vakarinės įspūdingai švytės jauno Mėnulio pjautuvas.

Jupiteris savo šviesumu nusileis tik Venerai ir po saulėlydžio sužibs jau pakopęs virš rytų horizonto ant Avino ir Žuvų žvaigždynų ribos. O leisis jis tik ryte prieš 4-tą val.

Marsas tekės po vidurnakčio ir visą mėnesį savo rausvą šviesą skleis spindėdamas Liūto žvaigždyne.

Saturnas spindės Mergelės žvaigždyne, gražiai įsitaisęs kiek kairiau, ryškumu jam prilygstančios, ryškiausios Mergelės žvaigždės – Spikos. Mėnesio pradžioje žieduotoji planeta tekės apie 4 val., o pabaigoje jau pusantros valandos anksčiau. Gruodžio 20 d. pro šią dangišką „porelę“ gražiai praslinks delčiagalis Mėnulis.

Merkurijui stebėti palankios sąlygos susidarys tik antros gruodžio pusės paryčiais. Labiausiai nuo Saulės jis nutols gruodžio 23 d. Tuomet jo ieškoti reiktų apie 7 val. 30 min. neaukštai virš pietryčių horizonto tarp Gyvatnešio ir Svarstyklių žvaigždynų.

Šaltą gruodžio dangų pagyvins Geminidų meteorai

Gruodžio 7-17 dienomis reikšis vienas įspūdingiausių meteorų srautų – Geminidai. Šis srautas vadinamas Geminidais todėl, kad pratęstos meteorų trajektorijos susikerta Dvynių (Gemini) žvaigždyne. Tai vienintelis žinomas meteorų srautas kildinamas, ne kaip yra įprasta, iš kometos paskleistų dulkių, tačiau iš asteroido Faetono (Nr. 3200) kosminėje erdvėje paskleistų dalelių. Geminidų maksimumas numatomas naktimis iš gruodžio 13 į 14-ą ir iš 14 į 15-tą. Tikimasi, kad maksimumo metu gali praskrieti iki 120 meteorų per valandą. Tačiau stebėjimo sąlygas ženkliai pablogins gretimame Vėžio žvaigždyne įsitaisiusio dylančio Mėnulio šviesa.

Įvyks visiškas Mėnulio užtemimas

Gruodžio 10 d. įvyks visiškas Mėnulio užtemimas, kurio pabaiga bus matoma ir Lietuvoje. Žemės šešėlis ant Mėnulio slinkti pradės (dalinio užtemimo pradžia) 14 val. 45 min., kuomet Mėnulis dar nebus patekėjęs. Visiškai Mėnulio paviršių šešėlis uždengs 16 val. 05 min., tuo metu kai Mėnulis dar tik tekės. Užtemimo maksimumas įvyks 16 val. 32 min. Užtemimas pasibaigs 16 val. 57 min., kai apatinė Mėnulio dalis ims vaduotis iš Žemės šešėlio. Visiškai iš Žemės šešėlio Mėnulis išsivaduos 18 val. 18 min.

Gruodžio 22 d. 7 val. 30 min., Saulei įžengus į zodiakinį Ožiaragio ženklą, įvyks žiemos saulėgrįža, po kelių dienų sužibus Vakarinei sėsime už Kūčių stalo, pasitiksime Kalėdas ir lauksime Naujų metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Jonas Vaiškūnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)