Greičiausia pasaulyje vaizdo kamera nufilmavo, kaip juda šviesa (Video)  (10)

Masačusetso technologijų instituto (MIT) mokslininkai specialia vaizdo kamera, galinčia įrašyti 1 trilijoną kadrų per sekundę, nufilmavo, kaip juda šviesos blyksnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete paviešintuose įspūdinguose vaizdo įrašuose galima pamatyti, kaip šviesa artėja link pomidoro ir jį apšviečia, arba kaip šviesos blyksnis skrodžia butelį su vandeniu. Šie kadrai užfiksuoti specialia vaizdo kamera, kuri veikia kitaip, nei naudojamos buityje. MIT mokslininkų sukurta kamera fiksuoja vaizdą naudodama specialų lazerį, kurio vienas impulsas trunka mažiau nei vieną trilijoninę skundės dalį. Šis lazeris yra tarsi fotoaparato blykstė.

„Naujoji technologija, kurią mes vadiname femtofotografija, naudoja femtosekundės tikslumo lazerio apšvietimą, pikosekundės tikslumo detektorius ir matematines vaizdo atkūrimo technologijas. Šios kameros šviesos šaltinis yra titano safyro lazeris, kuris generuoja impulsus reguliariais intervalais maždaug kas 13 nanosekundžių. Jie apšviečia filmuojamą vietą, o pikosekundės tikslumo detektorius užfiksuoja grįžtančius signalus. Horizontalus kameros apžvalgos laukas yra pakankamai platus, tačiau vertikalusis yra labai siauras – jis maždaug prilygsta vienai linijai“, – aiškina MIT mokslininkai.

Buitiškai šnekant, kamera itin sparčiai skenuoja prieš ją esantį vaizdą, taip sukurdama atskirus kadrus. Iš viso ji užfiksuoja 480 kadrų per nanosekundę, o kiekvieno jų ekspozicija yra vos 1,71 pikosekundės. Kadangi šviesa sklinda labai greitai, to pakanka užfiksuoti jos judėjimą ir pademonstruoti jį kelių minučių vaizdo įraše. Palyginimui, jei tokiu pat būdu būtų užfiksuota iššauta kulka, vaizdo įrašas, kaip ji skrodžia objektą, truktų trejus metus.

Trilijonas sekundžių yra daugiau nei 31 tūkst. metų. Taigi jei šia kamera nufilmuotumėte vienos sekundės įrašą ir paleistumėte jį įprastu, 30 kadrų per sekundę, greičiu, jo peržiūra truktų ilgiau nei 1 tūkst. metų. „Vaizdas yra taip smarkiai sulėtintas, kad galime matyti šviesos judėjimą. Tai yra šviesos greitis – visatoje niekas nejuda greičiau“, – sakė tyrėjas Andreas Veltenas.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose yra užfiksuotas minėtojo eksperimento vyksmas:



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)