Šilutiškės namuose pražydo nemaloniu kvapu garsėjanti egzotiška gėlė  (10)

Jau visą savaitę nedideliame Mažosios Lietuvos paribio kaime, Šyliuose (Šilutės r.) 66-erių vietos gyventojos Janinos Janonienės šeimą džiugina įspūdingas gėlės – gigantiškojo amorfofalo (lot. - Amorphophallus titanum) žydėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp keliadešimties šios moters, buvusios vaikų darželio darbuotojos, vazoninių gėlių, kurios žiemą veši ir tarpsta keturiuose namo kambariuose ir virtuvėje, jis toks yra vienintelis. Reikėjo penkerių metų priežiūros ir rūpesčio, kad šeima sulauktų šio reto ir didingo žydėjimo. Kad žiedą išskleidusi gėlė skleis nemalonų kvapą, J.Janonienė ruošėsi. Jau savaitę ji vazoną laiko koridoriuje, bet, atšalus orams, vyras jau siūlo gėlę pernešti į tuščią vaikų kambarį. Juo labiau, kad visi penki – Arūnas, Artūras, Ilona, Inga ir Laura – jau užauginti, turi savo gyvenimus ir tik retkarčiais aplanko tėvų namus. Artūras, pavasariais grįžtantis iš Anglijos, motinos pomėgiui auginti gėles irgi atidus – padeda paruošti žemę, išnešti vazonus į lauką, pastato šiltnamį ir džiaugiasi pirmu žydėjimu. Ilona, gyvenanti JAV, motinai atsiunčia įvairių dekoratyvinių augalų gumbų ir sėklų, o ji išpuoselėja iš jų išaugintus augalus, kuriais apdalija ir mielas kaimynes. Bet Amorphopallus titanum gėlės daigą moteris gavo iš pažįstamos Tauragės odontologės. Augino, kaip ir visas kitas kambarines gėlės. Po trejų metų ji nustebino savo lapų dydžiu. Vasaromis gėlę moteris nešė į verandą, kurioje dviejų metrų skersmens lapu ji rėmėsi į lubas. Kai jis peraugo ir nukrito, moteris vėl parnešė gėlę į kambarį . Pastatė vazoną šalia palangės radiatoriaus, kad netruktų šilumos ir šviesos. Praėjusio gruodžio mėnesio pabaigoje pastebėjo auginamo žiedo pumpurą. J.Janonienė suprato, jog egzotiškasis augalas pražys beveik tuo pačiu metu, kai pagal kinų kalendorių bus sutinkami Juodojo Drakono metai. Taip ir buvo. Ant 80 cm aukščio žiedstiebio subrendo ir išsiskleidė maždaug keturių sprindžių dydžio pumpuras. Žiedo taurė yra tamsiai raudona su šviesesniais ir tamsesniais atspalviais. Įspūdinga forma ir spalva tebespindi karališkai didingu grožiu, kokio kaimo moteriai, mėgstančiai kambarines gėlės, niekada po savo stogu dar neteko išvysti. Visos bičiulės, kaimynės ir artimieji Janiną sveikino, sukūrus botanikos sodo vertas sąlygas savo namuose „gėlei-falui“, kokio nėra visoje apylinkėje. Lietuvoje gyvenančios dukros – Inga iš Klaipėdos, Laura iš Panevėžio su šeimomis jau aplankė mamą ir fotografavosi atminčiai prie įspūdingo žiedo.

Beje, šis žiedas nėra vienintelis troboje, šiuo metu vertas dėmesio ir pasigėrėjimo. Ant palangės žydi 1,5 metro aukščio indiškas svogūnas, taip pat įspūdinga gėlė. „Turiu ir auksinį ūsą, dramblialapį fikusą, daug kaktusų ir kitų gražių gėlių.“, - sako J.Janonienė.

Per didelį rūpestį gėlynais moteris pernai patyrė traumą ir dabar sunkiai vaikšto. Ji krito aukštielninka, raudama viendienės krūmą, ir susilaužė ranką. Operacija nepavyko, ir iki šiol jaučia komplikacijas. „Bet nuotaiką praskraidina gėlės, tai paguoda, kai gelia skausmas“,- sako agronomės išsilavinimą turinti Mažosios Lietuvos paribio kaimo gyventoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)