Režisierius J. Cameronas šį mėnesį vienas pats ners Marianų įdubon  (4)

Šį mėnesį garsus Holivudo kino režisierius Džeimsas Kameronas (James Cameron) specialiai sukonstruotu vienviečiu povandeniniu aparatu „Deepsea Challenge“ nusileis į giliausią planetoje vandens gelmę – Marianų įdubą. 11 km gylyje „Titaniko“, „Įsikūnijimo“ („Avatar“) ir aibės kitų populiarių kino juostų autorius filmuos 3D medžiagą dokumentiniam filmui ir, kaip spėjama, kino filmo „Įsikūnijimas“ tęsiniui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors prieš porą mėnesių rašėme apie pirmojo Marianų gelmėje apsilankiusio žmogaus, okeanografo Dono Volšo (Don Walsh) atsargumą vertinant nyrių į Marianus perspektyvas, Dž. Kameronas užsimojęs aplenkti Marianų įduboje šiemet apsilankyti planuojantį ekscentriškąjį britų milijardierių Ričardą Bransoną (Richard Branson).

8 metrų ilgio vienvietį povandeninį aparatą sukonstravo Australijos inžinieriai. Kaip vienam iš projekto rėmėjų - „National Geographic“ – pasakojo aparato konstruktoriai, keletu vaizdo kamerų apginkluotas povandeninis laivas „Deepsea Challenge“ yra lenktyninio automobilio ir torpedos mišrūnas.

Dž. Kameronas Marianų įduboje pabuvos apie šešetą valandų. Režisierius 1100 atmosferų slėgyje ne tik dairysis po giliausią planetoje dugną, bet ir paims mėginių mokslininkams bei nufilmuos trimačio formato vaizdo medžiagos naujam dokumentiniam filmui.

JAV kino industrijos genijus prie Papua Naujosios Gvinėjos krantų tik ką išmėgino su aparatu panerti į 8 km gylį be jokių apsauginių lynų ir yra pasiruošęs rimčiausiam nardymo iššūkiui – dar šį mėnesį pasiekti Marianų gelmės dugną. Anot Dž. Kamerono, misijos tikslas – sužadinti pasaulio susidomėjimą okeanais ir jų tyrinėjimu. Režisierius nekomentuoja, ar nufilmuota vaizdo medžiaga bus panaudota ir filmo „Avataras“ tęsinyje, kuriame kaip tik bus pasakojama apie vandenynus. Panašu, kad Marianuose bus šaudoma ne į vieną zuikį.

Jei viskas pavyks, kai planuota, Dž. Kameronas taps tik trečiuoju Marianų įdubą aplankiusiu žmogumi po D. Volšo ir jo kompaniono, šveicarų okeanografo Žako Pikaro (Jacques Piccard) – šie vyrai batiskafu Marianuose apsilankė 1960-ųjų sausio 23 d. Nuo to laiko jau daugiau kaip 50 metų to pakartoti nepavyko nė vienam žmogui. Beje, „Deepsea Challenge“ būtų pirmasis rekordinę planetos gelmę pasiekęs žmogaus pilotuojamas povandeninis laivas.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)