Klimato kaita „augina“ miškus Arkties regione  (0)

Jeigu yra ko pasimokyti iš XXI a., tai veikiausiai būtų suvokimas, kad viskas Žemėje susiję. Ir nesvarbu ar žiūrėtume į globalią ekonominę sistemą, ar į klimato kaitą. Naujas tyrimas atskleidė, kad Arkties regionas itin sparčiai reaguoja į klimato kaitą: vietoj tundroms įprastų krūmokšnių, ten ima augti platūs miškai, rašo ecocentric.blogs.time.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų ir suomių mokslininkai ištyrė apie 100 tūkst. kv. km plotą šiaurės vakarinėje Eurazijos dalyje (Vakarų Sibiras ir Suomija). Palydovų, ekspedicijų ir elnių ganytojų duomenys rodo, kad per pastaruosius 30 – 40 metų, maži ir skurdūs tundros krūmai užaugo iki 2 m aukščio medžių. Tokia floros kaita būdinga nuo 8 iki 15 proc. išžvalgytos teritorijos.

Klimato šiltėjimas lėmė miškų augimą ten, kur paprastai ankščiau augdavo tik žemi krūmeliai. Tai yra geras pavyzdys, kad gamta geba greitai prisitaikyti prie pokyčių.

Arkties regionui tampant žalesniu – greitėja ir klimato kaitos procesas, nes didesnis augalijos plotas sugeria daugiau saulės spindulių, kuriuos ankščiau atgal į kosmosą atspindėdavo baltas tundros paviršius. Ypatingai tai svarbu būdavo žiemą – sniegui uždengus krūmus, visa saulės šviesa būdavo atspindima. Dabar virš sniego kyšantys medžiai dalį jos sugeria.

Tyrimo vadovas dr. Marcas Macias-Fauria (Oksfordo universitetas) mano, kad pats faktas, kad Arktyje ima greitai augti miškai gali smarkiai pakeisti Arkties temperatūros kitimo prognozes. Blogiausiu atveju, vien dėl medžių, temperatūra iki amžiaus pabaigos Arktyje gali pakilti papildomai vienu ar dviem laipsniais, nepriklausomai nuo to, kokią įtaką turės šiltnamio efektas visame pasaulyje.

„Tai tikra staigmena. Ankščiau mokslas manė, kad šiltėjantis klimatas lems tai, jog tundrą „okupuos“ medžiai iš piečiau esančių kraštų. Tai būtų ilgas procesas ir truktų kelis šimtmečius. Dabar gi aišku, kad krūmai gali virsti medžiais vos kelių dešimtmečių laikotarpyje“, - kalbėjo dr. M. Macias-Faurias.

Taigi, pasaulis keičiasi, keičiasi ir Arktis, o dėl pastarosios vienaip ar kitaip reikės pasikeisti ir mums.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)