Lietuviai susiruošė į dar niekieno neįveiktą kalną Kunlune  (0)

Neseniai Vilniaus universiteto žygeivių klubo (VUŽK) alpinistų komanda pristatė savo naują ekspediciją "Kunlun 2012". Jie bandys įkopti į kalną, ant kurio dar nestovėjęs nei vienas žmogus pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgiau nei mėnesį truksiančios ekspedicijos metu alpinistai bandys įkopti į 6849 metrų aukščio viršukalnę Kinijoje, ant kurios dar nėra stovėjęs nė vienas žmogus pasaulyje. Tai - bus naujas Lietuvos rekordas ir nauja lietuvišku vardu pavadinta viršukalnė. Taip pat planuojama įkopti ir į aukščiausią regiono viršukalnę Mustagh-Ata, kurios aukštis 7546 metrai. Tačiau, norėdami šiam kopimui suteikti naują prasmę, trys ekspedicijos dalyviai planuoja nuo viršūnės nusileisti slidėmis!

Ekspedicijos tikslai ir planai

Ekspedicijos „Kunlun 2012" pagrindinis tikslas - įkopimas į 6849 m. žmonių dar nelankytą bevardę viršūnę. Jai suteiksime lietuvišką pavadinimą. Ši kelionė yra 2008 m. „VUŽK-ALFA" ekspedicijos tąsa. Tąkart alpinistams pavyko užkopti į dvi bevardes viršūnes, kurios buvo pakrikštytos Senojo Vilniaus (5570 m) ir Vilniaus universiteto žygeivių klubo (6130 m) vardais. Pastaroji tapo aukščiausia lietuvių pirmu įkopimu pasiekta viršūne, o šiemet šį rekordą norima pagerinti pirmuoju įkopimu pasiekiant dar didesnį aukštį, o pačia ekspedicija tęsti senas tyrinėjimų ir pirma įkopimų tradicijas.

Kopimas niekieno neitu maršrutu yra sudėtingas ir reikalaujantis gero fizinio pasiruošimo ir nepriekaištingos organizacijos. Todėl atvykus į regioną pirmiausia planuojama leistis į žygį per aplinkui stūksančius kalnagūbrius įveikiant 5 km. aukščio perėjas, apžiūrint galimus maršrutus į pasirinktą viršūnę, įvertinant kopimo sąlygas. Tai leis komandai susiderinti ir įprasti prie kalnų žygio ritmo, taip pat įgyti 6 km. aukščiui reikalingą aklimatizaciją - juk deguonies ten yra perpus mažiau nei jūros lygyje.

Šiemet savo jėgas alpinistai ketina išbandyti ir ant Kunluno kalnyno įžymybės - Muztagh Atos viršūnės, kurią yra pamėgę į 8 km. kalnus besiruošiantys alpinistai.

Įkopimas į pusaštunto kilometro aukštį leidžia įvertinti savo jėgas ir gebėjimą prisitaikyti prie didžiulio deguonies stygiaus. Nuo šios aukštikalnės keli „Kunlun 2012" ekspedicijos dalyviai ketina nušliuožti slidėmis. Jokių keltuvų!

Su slidėmis teks čiuožti ir į viršų arba jas užsinešti, bet užtai žemyn slidės nuneš kelis kilometrusbesitęsiančiais šlaitais. Nusileidimas slidėmis iš tokių aukštybių taip pat pretenduoja tapti lietuvių pasiektu rekordu.

Komanda

Savo jėgas žygio tikslams suvienijo jau ne kartą valią pademonstravę alpinistai, o dalis komandos yra ankstesnės ekspedicijos Kunlune nariai, kartu besitreniruojantys ir keliaujantys jau daugelį metų. Žygio vadas - Šarūnas Zigmantas, vadovavęs daugeliui sudėtingų kalnų žygių, taip pat ir 2008 m. „VUŽKALFA" ekspedicijai.

Antrą kartą į Kunluno kalnyną keliauja vado bendravardis Šarūnas Oberauskas ir Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius, jau pabuvojęs ant trijų 7 km. viršūnių ir viltingai galandantis „kates" dar aukštesniam įkopimui į Muztagh Ata. Nauja idėja žygio planus papildė Algimantas Kuras, patyręs poliarinių slidžių ekspedicijų vadovas, ir vasarą skubantis ten, kur sniegas, ir nenorintis skirtis su slidėmis.

Tai jis su dar dviem žygio dalyviais ketina išraižyti Muztagh Ata šlaitus savo slidžių raštais. Gražiausius ekspedicijos momentus įamžins pagrindinis komandos fotografas Tomas Šalkus, turintis didžiulę fotografavimo kalnuose patirtį. Į būrį vyrai priėmė ir Danguolę Bičkūnienę - nenuilstančią maratonininkę ir alpinistę, jau metusią iššūkį ir 8 km kalnams.

Atokusis Kunlunas

Vakariniame Kinijos pasienyje dunksantys Kunluno kalnai ekspedicijai pasirinkti ne atsitiktinai. Dėl savo geografinės padėties (iš šiaurės Kunluną saugo didžiulė Gobio dykuma, iš pietų - sunkiai praeinamas Tibeto plato, o vos keli kalnus kertantys keliai veda per 5 km aukščio perėjas) ir buvusios geopolitinės situacijos (buvęs Kinijos - Sovietu Sąjungos pasienis, į kurį patekimas buvo griežtai ribojamas) Kunluno kalnai iki šių dienų liko mažai ištirti.

Alpinistai ir kalnų turistai į Kunluno kalnus užsuka gana retai, todėl čia vis dar yra aukštų (virš 6 km.) neįkoptų viršūnių, kurios tebeleidžia patirti pirmojo įkopimo iššūkius, kai nei žemėlapiai, nei pirmtakų aprašymai nesufleruoja, kas laukia žengus kitą žingsnį.

Į vakariniame Kinijos pasienyje dunksančius Kunluno kalnus Lietuvos alpinistai išvyksta liepos 13 d. Pakeliui jie turės progą pasižvalgyti Kinijos Sindzijango rajone, o nusigavę iki kalnų toli nuo civilizacijos, dideliame aukštyje praleis daugiau nei tris savaites.

Komanda ekspedicijos metu turės palydovinį ryšį ir reguliariai pranešinės naujienas į Lietuvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekstremalas.lt
Ekstremalas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: