Nepramušamas gelis: perregima plėvelė atlaikė krentantį metalinį rutulį (Video)  (3)

Su keisčiausiais ir netikėčiausiais ateities medžiagos – hidrogelių – gebėjimais esame susipažinę ne sykį. Mokslininkai išrado ypatingą – nepramušamą gelį. Tai – nepaprastu tamprumu pasižymintis gelis yra ir minkštas, ir tvirtas – perregimos gelio plėvelės nepajėgė perplėšti net ir masyvus žemyn paleistas metalinis rutulys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tamprumas – vienas iš svarbiausių visų gelių privalumų. Tokiu būdu geliai idealiai tinka tokių biologinių medžiagų gamybai, iš kurių vėliau gaminami, pavyzdžiui, kontaktiniai lęšiai ar audiniai dirbtiniams organams.

Šį gelį sukūrė Harvardo universiteto medžiagų inžinierius Zhigangas Suo. Jis kartu su kolegomis gelinę medžiagą sukūrė iš dviejų polimerų – alginato ir poliakrialimdo. Šie tandemu funkcionuojantys polimerai ir praturtina gelį supertamprumo savybėmis – kuo galima įsitikinti sulėtinto vaizdo siužete.

Joniniai alginato molekulių ryšiai, gelį paveikus slėgiu, nutrūksta ir atsistato, smūgio energiją paskleisdami po platesnį paviršiaus perimetrą. Tokia alginatų savybė apsaugo kovalentinius poliakrilamido molekulių ryšius, kurie išlaiko gelio medžiagą vientisą.

Tad jūsų dėmesiui – guminis hidrogelis, kurį, reikalui esant, galima ištemti net iki 20 kartų daugiau už pirminį būvį.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)