Deimantų rijimo praktika: kuo rizikuoja deimantų rijikai?  (6)

Trečiadienį deimantų parodoje Šri Lankoje buvo suimtas turistas – atlikus rentgeno tyrimą, paaiškėjo, kad jis pavogė ir prarijo 13 600 JAV dolerių vertės brangakmenį, rašo lifeslittlemysteries.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesėkmingos vagystės metu 32 metų Chow Chengas prarijo 1,5 karato deimantą, kurį apžiūrinėjo ant parodos stalo ir bandė jį pakeisti sintetiniu brangakmeniu, tačiau parodos stalo savininkas pastebėjo šį bandymą. Atlikus rentgeno tyrimą paaiškėjo, kad deimantas vis dar buvo C. Chengo gerklėje. Nugabenus į ligoninę nelaimėlis vagis buvo pavaišintas laisvinamaisiais.

Ir šiemet tai – ne pirmas panašus atvejis. Gegužę taip nutiko Ontario mieste Kanadoje: 52 metų vyras juvelyrikos parduotuvėje prarijo 20 000 JAV dolerių vertės deimantą. Teismo medikai „specialioje policijos kameroje“ išgavo brangų akmenėlį, „stebėdami vagies žarnyno veiklą“ ir nenuleisdami vandens unitaze.

Tuo tarpu Jutoje (JAV) moteris buvo apkaltinta universalinėje parduotuvėje pakeitusi 4000 JAV dolerių vertės deimantinį žiedą pigia kopija, prarijusi originalą ir po kelių dienų nunešusi žiedą į lombardą bei užstačiusi jį už 600 dolerių. Vietos policijos seržantas Jonas Arnoldas sakė, kad žiedas dienos šviesą pakartotinai išvydo nukeliavęs „natūraliu virškinimo keliu“.

Deimantų rijimo praktikos populiarėjimas tikriausiai reiškia, kad vidaus organai – pati tinkamiausia vieta slėpti vagysčių grobį. Bet kas dedasi žarnyne nurijus deimantą? Lyg ir nebaisu, kad viena iš kiečiausių medžiagų visatoje sutirps veikiama skrandžio sulčių. Bet ar deimantas gali pakenkti kaip nors kitaip?

Mokslinių tyrimų, kurie aiškintųsi kaip organizmą veikia per žarnyną keliaujanti kristalinė anglis, nėra, tačiau esama tyrimų, kuriais nustatyta, jog dauguma „svetimkūnių“ – nemaistinių objektų, kuriuos praryja žmonės, nuo monetų iki pieštukų, – žarnynu sugeba nukeliauti be jokių nesklandumų.

„Laimė, 80-90 proc. prarytų svetimkūnių organizmą pereina be išorinės intervencijos. Objektai aštriais kraštais ar galais komplikacijų riziką padidina iki 35 procentų“, – 2007 metais publikuotame moksliniame darbe rašė Walterio Reedo kariuomenės medicinos centro (JAV) gastroenterologai. Kitaip tariant, 65 proc. atvejų deimantai su aštriais kraštais jūsų nesužeis.

Bet pasitaiko atvejų, kai deimantų rijimas nebūna toks malonus ir saugus užsiėmimas. 2010 metais šrilankietis prarijo kelis prezervatyvus, kuriuose buvo daugiau nei 2000 deimantų, kurių bendra vertė – 670 tūkst. dolerių, ir bandė brangakmenius slapta išgabenti per Indijos oro uostą.

Kaip vėliau žiniasklaidai sakė policijos komisaras SR Jangidas, „Apklausos metu jis negalėjo ramiai nusėdėti, o pasiaiškinus dėl ko jis taip muistosi, įtariamasis pareiškė, kad jį kamuoja hemorojaus mazgai“. Galbūt iš čia ir kilo tas pavadinimas – „kruvini deimantai“?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (6)