Rusija paskelbė apie trilijonų karatų deimantų telkinį  (10)

Rusija neseniai išslaptino informaciją, iki pamatų sukrėsiančią brangakmenių rinką. Pagaliau paskelbta apie naują didžiulį deimantų lauką, kuriame yra „trilijonai karatų“ – pakankamai, kad pasaulinių rinkų paklausa būtų patenkinta artimiausius 3 tūkst. metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietai telkinį atrado dar 8-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, po 35 mln. metų senumo 100 kilometrų pločio asteroido krateriu rytų Sibire, praneša „Christian Science Monitor“.

Telkinį nuspręsta laikyti paslaptyje ir jo neeksploatuoti, mat Sovietų Sąjungos didžiulė kasykla Mirny, Jakutijoje, jau teikė didžiulį pelną tuomet griežtai kontroliuojamoje pasaulinėje rinkoje.

Sovietai taip pat gamino įvairius dirbtinius deimantus pramonei ir į tai daug investavo.
Tačiau paslapties šydas pakeltas, o Maskva leido netoliese esančio Novosibirsko Geologijos ir minerologijos instituto mokslininkams apie tai kalbėti su Rusijos žurnalistais.

Anot naujienų agentūros ITAR-TASS, deimantai naujame telkinyje „dvigubai kietesni“ nei įprasti brangakmeniai, taigi jie puikiai tinka pramonei ir mokslui.

Instituto direktorius Nikolajus Pochilenka naujienų agentūrai teigė, kad žinia apie tai, kas yra naujame telkinyje, gali „aukštyn kojom apversti“ pasaulines deimantų rinkas.

„Ypač tvirtų deimantų ištekliai, esantys Popigai kriptosprogimo struktūros uolienose, yra dešimtkart didesni už visus žinomus pasaulio rezervus“, – kalbėjo jis.

„Kalbame apie trilijonus karatų. Palyginimui, dabartiniai žinomi rezervai Jakutijoje vertinami milijonu karatų“, – teigė ekspertai.

Popigai rasti brangakmeniai vadinami „smūginiais deimantais“. Teoriškai jie susidaro tuomet, kai, pavyzdžiui, meteoritas dideliu greičiu įsirėžia į egzistuojantį deimantų klodą. Anot rusų, didžioji praeityje rastų tokių deimantų dalis buvo nežemiškos kilmės „kosminiai deimantai“, rasti meteorų krateriuose.

Pasak jų, Popigai vietovė unikali pasaulyje, taigi Rusija tampa monopoline valdytoja ištekliaus, kuris greičiausiai taps vis svarbesnis didelio tikslumo reikalaujančiuose moksliniuose ir pramoniniuose procesuose.

„Smūginių deimantų vertę padidina neįprastos jų šlifavimo savybės ir didelis kruopelių dydis. Tai smarkiai išplečia jų pramoninio panaudojimo mastą“, – teigė N. Pochilenka.

Anot Rusijos mokslininkų, ši žinia greičiausiai pakeis pasaulines deimantų rinkas, nors pagrindiniai ypač kietų brangakmenių pirkėjai greičiausiai bus didelės korporacijos ir moksliniai institutai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (10)