Žiema šiais metais bus atšiauri dėl tirpstančių ledynų?  (7)

Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad šios vasaros rekordinis Arkties jūros ledynų sumažėjimas gali lemti tai, kad žiema bus labai atšiauri.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Preliminarūs duomenys atskleidžia, kad yra ryšys tarp Arkties jūros ledyno dydžio vasaros pabaigoje ir aukšto bei žemo atmosferos slėgio išsidėstymo Šiaurinėje Atlanto dalyje, rašo businessinsider.com.

Aukštas ir žemas slėgis gali išlikti stabilūs net kelias savaites, formuodami audrų zonas ir, tarkim, ilgalaikes šalčio bangas.

Tai galima matyti iš meteorologinių duomenų, surinktų nuo 1989 iki 2011 metų. Mokslininkai susiejo vasaros pabaigoje jūroje esančių ledynų kiekį su ilgiau trunkančiais šalčio periodais. Tyrimo vadovas Ralfas Jaise sako, kad aptirpę ledynai paskleidžia šilumą. O tai pakeičia slėgį atmosferoje ir susilpnina vėjus Šiaurės pusrutulyje, kurie paprastai apskleidžia šiltą ir drėgną orą aplink.

„Poveikis labiau pasireikš rudenį, kai pradės šalti. Todėl galime manyti, kad Šiaurės pusrutulyje laukia šalta žiema su daug sniego“, – sako mokslininkė Judith Curry.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai (7)