Ateitis mokslinės fantastikos "tėvo" Hugo Gernsback akimis  (0)

Hugo Gernsback – išradėjas, verslininkas, rašytojas. Nemažai žmonių jį laiko „mokslinės fantastikos tėvu“, kadangi būtent jis išleido pirmąjį pasaulyje mokslinės fantastikos žurnalą "Amazing Stories". Kaip teigė Rėjus Bredberis, „Gernsback privertė mus visus pamilti ateitį“. Ir, žinoma, jis pats mėgo pranašauti, kas toje ateityje bus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pažiūrėkime, kas Hugo Gernsback prognozavo 1927 m. ir vylėsi pamatyti jau po dvidešimtmečio, t.y. 1947 m.

Apie bevielį elektros energijos perdavimą

„Man atrodo, jog po dvidešimties metų elektros energiją bus galima per atstumą perduoti be laidų. Jos dėka bus galima maitinti oro ir sausumos transporto priemones“.

Apie televiziją

„Po dvidešimties metų universali televizija taps kasdienybe. Bus galima kalbėti su žmogumi, kuris bus už tūkstančio mylių nuo jūsų ir kurį matysime realiu laiku. Tas pats galios ir radijui, klausytojas galės matyti, kas vyksta laidos užkulisiuose. Televizija mus dar gali labai nustebinti, ji tarsi revoliucija pakeis mūsų gyvenimo būdą, kaip tai savo laiku nutiko su telefonu“.

Apie ligas

„Labai tikėtina, jog po dvidešimties metų dvi žmonijos nelaimės – tuberkuliozė ir vėžys – bus visiškai panaikinti arba bus kontroliuojami tokiu būdu, jog jų jau nebus galima pavadinti pavojingomis. Šios dvi ligos bus nugalėtos lygiai taip pat, kaip ir diabetas, kurį mes įveikėme per paskutiniuosius metus“.

Apie žemės ūkį

„Po dvidešimties metų bus įvykdyta pasėlių elektrifikacija. Eksperimentai parodė, jog dirba gali duoti dvigubai daugiau derliaus. Įranga, kuri leis padvigubinti ar net patrigubinti derlių, žemę veiks elektros srove, o ji pati bus nebrangi, ją bus lengva aptarnauti ir naudoti. Gyventojų skaičius auga, o jų poreikis daržovėms ir grūdams auga. Elektrifikuoti augalai – štai atsakymas į šią problemą. Tokiu būdu, žemdirbystė taps labai pelninga, kadangi maži laukų plotai leis gauti trigubai daugiau derliaus“.

Apie gyvenimo trukmę

„Nuo viduramžių vidutinis žmogaus amžius pailgėjo nuo 40 iki 60 metų. Su laiku žmonės gali tikėtis šį rodiklį smarkiai padidėsiant. Svarbų vaidmenį atliks asmeninė higiena, geresnė kanalizacija ir geresnis žmogaus organizmo supratimas. Aš tvirtai įsitikinęs, po dvidešimties metų žmonės gyvens iki 65 metų, ar net iki 70“.

Iš kitos pusės, vaikų mirtingumas, kuris smarkiai sumažėjo per paskutinius 50 metų, mažės ir toliau. Daugeliui vaikų ligų nėra priežasčių. Mes lėtai jas įveikiame, vieną po kitos, ir aš tikiu, jog dauguma iš jų – difterija, skarlatina, rachitas ir kitos – tikėtina, po dvidešimties metų vaikams nebus pavojingos.“

Apie orų valdymą

„Po dvidešimties metų orų valdumas nebebus teorija. Nors iki universalaus orų valdymo dar toli, po 20 metų galima tikėtis bent jau iššaukti lietų virš miestų ir pasėlių, tam panaudojant elektros energiją. Tačiau oro temperatūros padidinimo arba sumažinimo problema nebus išspręsta dar artimiausius kelis šimtmečius“.

Apie oro kondicionavimą

„Po dvidešimties metų mūsų namuose stovės dirbtiniai vėsinimo ir šildymo įrenginiai. Nėra jokių inžinerinių priežasčių, dėl kurių mums reikėtų kentėti nuo karščio, ir nutraukinėti darbus vasarą, ir šalti žiemą. Šiuolaikinės vandens šildymo sistemos, tikėtina, bus naudojamos ir dirbtiniam patalpų šaldymui“.

Tai tik maža dalelė to, ką pranašavo Hugo Gernsback. Belieka tik prisiminti garsiąją frazę, kad futurologai daro tik dvi klaidas: klaidingos arba jų prognozės, arba terminai.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)