Dėl „SpaceX“ raketos gedimo palydovas išleistas netinkamoje orbitoje  (0)

Spalio 7 dieną raketa „Falcon 9“ iškėlė ne tik krovininę kapsulę, gabenančią atsargas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) – joje taip pat buvo ir prototipinis ryšių palydovas. Tačiau dėl pakilimo metu atsiradusių problemų palydovas buvo išmestas žemesnėje orbitoje nei numatyta, rašo dawn.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš devynių „Merlin“ variklių, varančių „Falcon 9“ raketą, išsijungė anksčiau nei planuota, nors kiti varikliai šį gedimą kompensavo ir išgelbėjo pagrindinę misiją – pristatyti „Dragon“ krovininę kapsulę su atsargomis astronautams, laukiantiems TKS.

Raketa iš Canaveral kyšulio (Florida, JAV) pakilo pirmadienį 3:35 val. Lietuvos laiku (Floridoje tuomet buvo sekmadienis, spalio 7 diena, 20:35 val.). Tokių raketų reguliarūs skrydžiai turėtų tapti nauja 100 mlrd. dolerių vertės kosminės stoties tiekimo linija, kuri reikalinga dėl to, kad JAV praėjusiais metais nutraukė per brangiai kainavusią ir senstančią „Space Shuttle“ skrydžių programą.

„Dragon“ kapsulė kosminę stotį, besisukančią maždaug 400 km aukštyje virš Žemės, turėtų pasiekti dar trečiadienį.

Raketą sukūrusios „SpaceX“ bendrovės atstovų teigimu, jų raketa galėtų pasiekti reikiamą orbitą net ir dviejų variklių gedimo atveju.

„Kaip ir „Saturn 5“ raketa (kuria į kosmosą buvo iškėlinėjamos „Apollo“ misijos) bei šiuolaikiniai orlaiviai, „Falcon 9“ yra sukurtas taip, kad net variklio išsijungimo atveju galėtų tęsti savo misiją. Jokia kita dabar naudojama raketa tokia savybe nepasižymi“, rašoma privataus kapitalo bendrovės „SpaceX“ pranešime.

Tačiau toks raketos lankstumas neišgelbėjo bendrovės „Orbcomm“ prototipinio ryšių palydovo OG2, kuris, kaip antrinis krovinys, taip pat buvo skraidinamas „Falcon“ raketa.

Palydovas buvo paleistas žemesnėje orbitoje nei numatyta, savo pranešime nurodė „Orbcomm“. Daugiau informacijos ši bendrovė nepateikė, tačiau svetainė „Jonathan’s Space Report“, stebinti raketų paleidimus į kosmosą, skelbia, jog numatytoji OG2 orbita buvo eliptinė, su žemiausiu tašku 342 km virš Žemės ir aukščiausiu tašku 750 km virš Žemės. Vėliau ši orbita turėjo nusistatyti iki apskritiminės 750 km aukštyje.

Bet dėl prastai suveikusios raketos palydovas atsidūrė 200-320 km aukščio orbitoje.

„Orbcomm“ pranešime teigiama, kad bendrovės analitikai aiškinasi, ar palydovo viduje esanti stūmos sistema galėtų iškelti aparatą iki norimos orbitos. „Orbcomm“ nesugebės iškelti palydovo iki darbinės 750 x 750 km orbitos, bet yra tikimybė gauti kelis mėnesius skrydžius, per kuriuos būtų galima išbandyti sistemas“, sakė Harvardo universiteto (JAV) astrofizikas Jonathanas McDowellas, vykdantis skrydžių į kosmosą stebėjimus.

Tiesa, ši nesėkmė nenutraukė „Orbcomm“ ir „SpaceX“ bendradarbiavimo – 2013-2014 metais dviem „Falcon 9“ raketų skrydžiais ketinama iškelti dar 17 OG2 palydovų.

Tiesa, ateities skrydžiuose ryšių palydovai bus pagrindinis raketų krovinys ir bus pristatomi tiesiogiai į darbines orbitas.

Nei „Orbcomm“, nei „SpaceX“ neatskleidžia tarpusavio sutarties detalių ir dėl ne visiškai sėkmingo raketos paleidimo patirtų nuostolių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: