Baimės kvapas: žmonės gali užuosti ir perimti vieni kitų emocijas  (9)

Remdamiesi naujo tyrimo rezultatais mokslininkai tikina, kad žmonės geba užuosti baimę ir pasišlykštėjimą. Jų įsitikinimu, kvapais mes siunčiame ir perimame kitų emocijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo rezultatai, visuomenei pristatyti „Psychological Science“ žurnalo lapkričio 5 numeryje, perša mintį, kad žmonės, kaip ir gyvūnai, gali bendrauti kliaudamiesi kvapais, rašo nbcnews.com.

„Šio tyrimo rezultatai kvestionuoja iki šiol labai stipriai įsišaknijusią prielaidą, kad žmonių komunikacija – išskirtinai verbalinė ar vizualinė“, – rašo Günas Seminas iš Nyderlandų Utrechto universiteto.

Jo ir universiteto kolegų nuomone, dauguma gyvūnų bendrauja pasitelkdami uoslę. Kadangi žmogus negali pasigirti tokiais išlavintais uoslės organais, kurie prilygtų gyvūnams, mokslininkai nepagrįstai nusprendė, kad jau senų senovėje esame praradę sugebėjimą suuosti baimę ar kitas emocijas.

Kad įsitikintų, tyrėjų komanda surinko 10 vyrų pažastų prakaito mėginius. Tuo metu eksperimento dalyviams buvo rodomos arba baugios siaubo filmo „Švytėjimas“ scenos, arba atstumiančios, šleikščios MTV realybės šou „Jackass“ situacijos.

Tada mokslininkai 36 savanorių moterų paprašė atlikti nesudėtingą regėjimo bandymą. Suprantama, tikrasis eksperimentas buvo susijęs ne su rega, o su uosle ir emocijomis. Taigi dalyvėms nė neįtariant, aplink jas buvo paskleistas surinkto vyrų, žiūrėjusių baugius ir bjaurius vaizdus, prakaito kvapas.

Kai moterys jausdavo „baimės prakaitą“, jos atsimerkdavo plačiai, su baimės išraiška veide. Jausdamos prakaito kvapą vyrų, žiūrėjusių atstumiančius „Jackass“ vaizdelius, jos atsimerkdavo kiek susiraukusios, nesąmoningai nutaisiusios pasišlykštėjimo grimasą.

Komanda pasirinko vyrus prakaito donorais remdamiesi ankstesnių tyrimų išvada, kad moterys yra jautresnės vyrų kvapams, nei vyrai – moterų kvapams.

Šio eksperimento rezultatai rodo, kad žmonės gal bendrauti, keistis emocijomis, jas perduoti ir perimti, kliaudamiesi kvapu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(45)
(0)
(27)

Komentarai (9)