Archeologai išsiaiškino, nuo ko mirė faraonas Ramzis III  (0)

Bolcano (Italija) Mumijų instituto archeologai, vadovaujami paleopatologo Alberto Zinko, ištyrinėję faraono Ramzio III ir jo numanomo sūnaus mumijas, padarė išvadą, kad faraonas iš tikrųjų žuvo nuo sąmokslininkų rankos – greičiausiai jam buvo perpjauta gerklė. „British Medical Journal“ publikuojamą straipsnį cituoja BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus faraono mumijos kompiuterinės tomografijos tyrimą, mokslininkai ant Ramzio III kaklo aptiko maždaug septynių centimetrų ilgio pjautinę žaizdą. Žaizda itin gili, todėl buvo perpjauta trachėja ir visos stambios kraujagyslės. Žaizdos viduje buvo aptiktas amuletas – Horo akis, simbolizuojanti karališką galią. Vadinasi, iki mumifikavimo žaizda nebuvo užgijusi.

Pasak metraščių, faraoną nuvertė jo paties sūnus Pentaveras ir viena iš žmonų Tiye. Iki šiol nebuvo aišku – faraonui pavyko išgyventi sąmokslą ar sąmokslininkams vis dėlto pasisekė jį nužudyti. Mokslininkų gauti duomenys byloja, kad Ramzis III visgi buvo nužudytas. Visi šie įvykiai mena XII – XI amžius prie mūsų erą.

Išsiaiškinę Ramzio III žūties aplinkybes, mokslininkai nusprendė ištirti jo numanomo žudiko mumiją. Iš jos kaulų buvo paimta genetinė medžiaga, o ją sulyginus su faraono genetiniu tyrimu paaiškėjo, kad Ramzis III ir maždaug 18-20 metų jaunuolis, greičiausiai, buvo tėvas ir sūnus.

Tada mokslininkai pabandė išaiškinti jo sūnaus mirties paslaptį. Vėl buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas. Jis leido išaiškinti neįprastas jaunuolio žūties aplinkybes.

Pirma, jo vidaus organai ir smegenys atliekant mumifikavimo procesą išimti nebuvo, o tai prieštarauja Naujosios karalystės laidojimo apeigų suvokimui. Negana to, jaunuolio kūnas buvo suvyniotas į ožkos kailį, kuris laidojimo apeigų požiūriu monarcho šeimos atstovui netiko kaip „nešvarus“.

Antra, ant jo kaklo mokslininkai aptiko daugybę raukšlių ir įspaudų, o jo krūtinės ląsta buvo neįprastai išsiplėtusi. Kartu su neįprastu laidojimo būdu, šis faktas leido A. Zinkui ir jo kolegoms daryti prielaidą, kad jaunuolis buvo palaidotas gyvas arba buvo uždusintas prieš pat laidojimą.

Taip mokslininkai išsiaiškino, kad Ramzis III iš tikrųjų žuvo nuo žmonos Tiye ir jos sūnaus vadovaujamų sąmokslininkų rankos. Šio tyrimo rezultatai padės specialistams iššifruoti kai kurias neaiškias ar dviprasmiškas frazes vadinamajame Turino papiruse, skelbiančiame apie perversmą ir Tiye bei jos bendrininkų teismą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(11)

Komentarai (0)