Gamtos išdaigos. Nuožmiausi gamtos tvariniai  (1)

Gamta tenkina beveik visus mūsų poreikius, o jos įvairovė tokia plati kaip žvaigždėtas dangus. Tačiau egzistuoja ir tamsioji pusė. Gamtoje galima rasti pačių baisiausių dalykų, kokius tik įmanoma įsivaizduoti – baisesnių net už Stiveno Kingo vaizduotės vaisius! Jūsų dėmesiui – gamtos nuožmybių dešimtukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Bitėdis barsukas (Mellivora capensis)

Pikčiausias gyvūnas

Dažniausiai bitėdžiai barsukai sutinkami Afrikoje ir Azijos vakaruose bei pietuose. Daugelį metų Gineso rekordų knygoje šis gyvūnas įvardijamas kaip „bebaimiškiausia būtybė". Šis iš išvaizdos mielas gyvūnas puola praktiškai bet ką ir yra pakankamai protingas, kad išnaudotų silpnąsias priešininko vietas. Pavyzdžiui, susidūręs su vyru, jis griebia jo sėklides.

Be to, tai vienas iš nedaugelio gyvūnų, gebančių naudotis įrankiais. Pavyzdžiui, toks barsukas kaip kopėčias gali panaudoti rąstus.Bitėdžiai barsukai dievina medų ir nedelsdami neria į bičių avilį visiškai nepasydami savo pačių saugumo. Deja, toks elgesys dažnai baigiasi mirtimi. Bitėdžiai barsukai gali užmušti netgi krokodilą ir ypač puikiai susidoroja su gyvatėmis. Pusantro metro ilgio gyvatę suėsti jam tetrunka 15 minučių. Šių padarų žiaurumas gamtoje gerai žinomas, todėl jų medžioti nemėgina nei leopardai, nei liūtai.

2. Uodas

Baisiausias vabzdys

Nekyla abejonių, kad baisiausio pasaulio vabzdžio titulas turi atitekti uodui. Vos tik prasidėjus vasarai uodų būriai pradeda atakuoti po žiemos išblyškusius žmonių kūnus. Naktį gulėdami lovoje puikiai girdite jų zyzimą, tačiau jų nematote. Ir štai kitą rytą ant jūsų nosies didžiulis spuogas, nes uodai surengė ten puotą. Žinoma, dėl platinamos maliarijos tai ir pats mirtiniausias pasaulio vabzdys. Manoma, kad pusė per visą istoriją mirusių žmonių mirė nuo uodo patelės įkandimo. Dievas tikriausiai buvo labai užsiėmęs kurdamas gyvūnus, nes nepastebėjo, kaip velnias sukūrė uodą.

3. Fatalinė paveldima nemiga (Fatal Familial Insomnia)

Baisiausi ligos simptomai

Fatalinė paveldima nemiga yra siaubinga, tačiau labai reta liga. Pasaulyje jos atvejų užfiksuota vos 40 šeimų. Dėl šios ligos žmogus negali užmigti ir jokie vaistai nepadeda. Nuo ligos pradžios iki mirties tenka iškęsti nuo 7 iki 36 mėnesių bemiegių naktų.

4. Kulkinė skruzdė (Paraponera clavata)

Skaudžiausias įkandimas

Kulkinių skruzdžių įgėlimas laikomas skaudžiausiu pasaulyje. Jis dažnai prilyginamas kulkos sukeliamam skausmui. Skausmas apibūdinamas kaip "deginimo ir tvinkčiojimo bangos, visa apimantis skausmas, neatslūgstantis iki 24 valandų".

Ši skruzdžių rūšis gyvena teritorijoje nuo Nikaragvos pietų iki Paragvajaus. Kaip ir kitos skruzdės, jos gyvena didelėmis kolonijomis prie medžių šaknų.Šios skruzdės naudojamos Brazilijos genties Satere-Mawe berniukų iniciacijos apeigose. Berniukams tenka užsimauti pirštinę su šimtais šių skruzdėlių. Jie turi ištverti 10 minučių siaubingų įgėlimų, o ritualą tenka atlikti kelis kartus. Dažniausiai berniukų rankas nuodai laikinai paralyžiuoja, o jų kūnų traukuliai neapleidžia ištisomis dienomis.

5. Salvinia Molesta

Įkyriausia piktžolė

Plūstis “salvinia molesta“ yra papartinis vandens augalas iš Brazilijos. Ji plūduriuoja vandens paviršiuje, o jos apimamas plotas kas kelias dienas padvigubėja. Paprastai taip užželia visas ežeras.

Toks apie 60 cm aukščio kilimas po vandeniu nebepraleidžia saulės spinduliai, todėl telkinyje nebegali išgyventi gyvūnai ir kiti augalai. Dar blogiau yra tai, kad šio augalo neįmanoma išnaikinti.

Susmulkinus jį mažais gabalėliais, iš kiekvienos dalelės išauga naujas augalas. JAV buvo mėginimų naikinti plūstį naudojant kranus, tačiau jai atželti pakanka vieno mažyčio gabalėlio. Dabar šis augalas randamas visame pasaulyje ir siaubia viską, kas pasitaiko jo kelyje.

6. Lavongėlė (amorfofalas)

Labiausiai dvokiantis augalas

Natūraliai lavongėlės auga pievose šalia Sumatros atogrąžų miškų. Tačiau dabar ją galima pamatyti ir įvairiuose pasaulio botanikos soduose. Ji išauginą vieną milžinišką žiedą, kuris skleidžia kvapą, nepaprastai panašų į pūvančio lavono dvoką – akivaizdi pavadinimo kilmė.

Ši gėlė išauga iki daugiau nei 3 metrų pločio, o jos spalva primena pūvančios mėsos vaizdą. Taip ji vilioja dvėseliena mintančius vabzdžius, kurie šį augalą apdulkina. Lavongėlės burbuolė yra beveik tokios pačios temperatūros kaip žmogaus kūnas. Tai greičiausiai padeda skleisti nemalonų kvapą ir sukurti pūvančios mėsos iliuziją.

7. Brazilijos voras-klajoklis

(titulinė iliustracija)
Baisiausias voras

Jis milžiniškas. Vorų pasaulyje jo įkandimas - vienas skausmingiausių. Tai pats mirtiniausias iš vorų. Dėl jo įkandimo mirusių žmonių koeficientas - aukščiausias pasaulyje.Bet tai dar ne viskas. Šio voro įkandimas sukelia ištisas valandas trunkančią erekciją. Šis šalutinis voro-klajoklio nuodų poveikis greitosios pagalbos medikams leidžia iškart atpažinti, nuo kokio įkandimo kenčia pacientas. Be abejo, vykdomi medicininiai nuodų tyrimai, siekiant pagelbėti erekcijos problemų turintiems žmonėms.

8. Kandiru

Bjauriausia žuvis

Kandiru - tai nedidelė parazitinė šamažuvė, daugiausia paplitusi Amazonės upėje. Šiame regione jos bijoma net labiau nei piranijų. Kandiru žuvis gali išaugti iki 15 cm. Ji minta savo aukų krauju. Kandiru priplaukia prie kitos žuvies žiaunų ir prisitvirtina prie jų aštriais dygliais. Tuomet pragraužia žuvies kūne skylę, kol pasiekia pagrindinę arteriją ir siurbia kraują, kol pasisotina.

Žuvis aukas randa pagal kvapą vandenyje - čia prasideda bjaurioji dalis. Kandiru traukia žmogaus šlapimo kvapas ir jos gali patekti į žmogaus organizmą per varpą arba makštį, jei žmogus šlapinasi po vandeniu. Kai taip nutinka, žuvis prisitvirtina savo dygliais, taip sukeldama didžiulį skausmą, o ją pašalinti galima praktiškai tik operacijos būdu. Tai tikrai nemaloni situacija, todėl būkite atsargūs ir nesišlapinkite Amazonėje.

9. Žmogus

Labiausiai kenkiantis savo aplinkai

Nebūtinai turite būti žaliasis ar uolus aplinkosaugos šalininkas, kad suprastumėte, kiek žalos gamtai padaro žmogus. Mes teršiame savo vandens kelius ir orą, kertame ištisus miškus, išlyginame kalnus ir laidojame branduolines atliekas po žeme. Gamta turi visas teises mūsų nekęsti. Galbūt todėl nuo neatmenamų laikų mūsų rūšiai teko iškęsti tiek marų ir pandemijų.

10. Botulino toksinas

Mirtiniausia medžiaga

Botulino toksiną išskiria bakterijos Clostridium botulinum. Tai, be abejonės, pats mirtiniausias iš žinomų baltymų. Jei clostridium botulinum sporų patektų ant maisto arba žaizdų, jos pradėtų išskirti toksiną, kurio suvalgius apsinuodijama. Jis toks mirtinas, kad vos 1 kg pakaktų visai žmonių populiacijai nužudyti. Ir toks mirtinas, kad galėtų būti naudojamas kaip biologinis ginklas.

Natūralu, kad nuo tokios medžiagos norėtume laikytis kuo atokiau, tiesa? Visgi ne. Milijonams žmonių kasmet šio mirtino baltymo įšvirkščiama į veidą. Nedideli šio baltymo kiekiai yra botokso, kuris naudojamas raukšlėms lyginti, sudėtinė dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(37)
(0)
(9)

Komentarai (1)