Hipotetinė Saulės sistemos planeta Vulkanas: ką byloja naujausi zondų STEREO duomenys?  (1)

Nemažai XIX ir XX a. pradžios astronomų tikėjo, kad Saulės sistemoje egzistuoja paslaptinga planeta Vulkanas (Vulcan), kurios orbita yra labai arti Saulės - arčiau net ir už Merkurijaus orbitą, rašo "ScienceNow.com". Tada, atlikus Merkurijaus judėjimo stebėjimus, buvo užfiksuota tam tikrų keistumų, kuriuos galėjo paaiškinti hipotezė, jog tarp Saulės ir Merkurijaus įsitaisęs dar vienas stambus kosminis kūnas - neatrasta planeta, o gal gigantiškas asteroidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, netrukus Merkurijaus orbitinės trajektorijos keistumus paaiškino Alberto Einšteino sukurta bendroji reliatyvumo teorija. Tuomet "nesugaunamąją planetą" astronomų vaizduotėje pakeitė "nesugaunamieji asteroidai", pavadinti vulkanoidais.

Kai kurių to meto astronomų įsitikinimu, tikrai gali slėptis nuo mūsų akių palei patį Saulės pakraštį. Skaičiavimai rodo, kad vulkanoidai galėtų būti nuo Saulės nutolę atstumu, prilygstančiu 7-21 proc. atstumo tarp Saulės ir Žemės. Jei jie skrietų arčiau žvaigždės - išgaruotų. Jei toliau - pakliūtų į Merkurijaus gravitacijos lauką ir būtų išsviesti iš savosios orbitos lauk į kosmoso gelmes.

Neseniai mokslininkai pateikė naujo tyrimo rezultatus, kurie buvo gauti apdorojus NASA zondų STEREO surinktus ir atsiųstus duomenis. Zondai stebi Saulę ir jos apylinkes. Kosminiams aparatams nepavyko aptikti nė vieno kosminio kūno, didesnio nei 6 km. Mažesnių vulkanoidų egzistavimo tikimybė išlieka, tačiau jų paieška - ateities tyrimų objektas.

Taigi, hipotetinės Vulkano planetos anei asteroido tarp Saulės ir Merkurijaus tikrai nėra. Tyrimo rezultatai bus publikuoti žurnalo "Icarus" kovo mėnesio numeryje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(0)
(0)

Komentarai (1)